В писмо до министъра на транспорта и директора на “Автомобилна администрация” от Съюза на международните превозвачи и Националното сдружение на българските превозвачи поставят условие до 24 ч. в неделя да се проведе двустранна среща за разрешаване на проблема, съобщиха БНТ и bTV.

Превозвачите са готови да отменят или спрат протестните си действия, ако турската страна се съгласи на среща и се насрочи конкретна дата за нея. Ефективният протест обаче ще започне, ако до поставения срок не се намери изход от ситуацията. Превозвачите обещават, че движението ще бъде затворено само за тежкотоварни автомобили, не за леки коли, но се заканват, че блокадата ще бъде постоянна.

От транспортното министерство съобщиха за БНТ, че с писмото им се вменява вина, която нямат и припомнят, че всекидневно от началото на декември досега са настоявали за среща с турската страна, но и до днес няма отговор.

Преминаването на българските товарни автомобили през Турция става с три вида разрешителни. Единият вид са многократни и те се получават на квоти. Другите два вида разрешителни са т.нар. двустранни или транзитни, с които оперират малките превозвачи.

Проблемът е в това, че в края на януари турската страна анулира тези два вида разрешителни. Отпускането им също е въпрос на бройка, която се договаря след среща между турската и българската страна, каквато обаче от месеци не се осъществява.

Вече седмица десетки камиони и шофьори са блокирани по пътищата.