След десетдневен пробен срок от първи февруари новият пункт ще работи с пълен капацитет и ще може да пропуска до 6000 души дневно, предаде БТА.

За тази цел са включени и 500 военнослужещи, които ще обработват документите на пристигащите по 12 часа на денонощие. Ако се наложи, може да се мине на денонощен режим на работа и капацитетът да бъде увеличен на 11 000 души.

Новата система за пропускане в страната предвижда регистрация на бежанците и контрол на багажа им. Словенските власти ще придружават пристигащите до пропускателния пункт.

Там бежанската колона ще преминава по покрит с навес коридор, ограден с четириметрова ограда. Това е районът на бившата словенска митница. След това колоната ще преминава през първата голяма палатка, оградена също двустранно, където бежанците ще получават формуляри, в които ще записват имената си, рождената дата, къде са живели и ще описват пътя, който са минали, преди да стигнат до Австрия.

Преводачи ще оказват помощ на новопристигналите. След това пътят води към втора палатка с оградени коридори, където са разположени 48 гишета. Там бежанците се фотографират, взимат им се пръстови отпечатъци, проверяват се наличните документи.

В случай, че не разполагат с документи за самоличност, се разпитват подробно с помощта на преводачи. На този етап е възможно някои от тях да бъдат върнати в Словения. Молба за получаване на статут на бежанец може да бъде подадена веднага.

Все още не е доизяснено какъв ще е необходимият полицейски състав, в момента се разработва концепция за персонала. Но както съобщи министъра на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер, на новия пункт вероятно ще работят 200 гранични полицаи.

За да се повишат езиковите познания на войниците, в института по чужди езици на австрийската армия е разработено приложение на арабски с най-употребяваните изрази, което войниците могат да свалят на мобилните си телефони и да използват при нужда.

Над 598 500 мигранти са минали и през Хърватия от средата на септември.

Вижте снимки на бежанци по "Балканския път" >>

Австрия слага лимит на бежанците като процент от населението

Австрия заяви днес, че ще ограничи броя на хората, които могат да кандидатстват за убежище, до 1,5 процента от своето население за следващите четири години.

Планът, по който са постигнали съгласие правителството и местните власти, предвижда броят на хората, на които е разрешено да подават молба за бежански статут тази година, да бъде ограничен до 37 500.

Миналата година около 90 000 души са кандидатствали за убежище в Австрия. Файман каза, че планът принципно е обсъден с германския канцлер Ангела Меркел.

У
нгария ще сложи ограда и откъм Румъния при нужда

Унгария е готова "още утре" да издигне ограда по границата си с Румъния, ако мигрантите се пренасочат към този маршрут, вместо да минават през Хърватия, заяви днес унгарският външен министър Петер Сиярто в интервю за Ройтерс.

"Южните граници на Европа остават широко отворени за продължаващия наплив на стотици хиляди мигранти от Близкия изток и Африка, което поставят под съмнение бъдещето на Шенгенската система на отворени вътрешни граници в ЕС", каза Сиярто.

Той отбеляза, че за спирането на потока от мигранти по морските граници на Гърция ще са нужни хиляди полицаи и войници от общи европейски сили.

"Ако Гърция не желае да участва в това решение, ще трябва да разговаряме с българите и македонците", добави той.

Вчера Чехия предложи "резервна гранична система" по линията България-Македония, която да регулира мигрантския поток и да предпазва шенгенските страни.