Така 36-годишният мъж се надявал да даде по-ниска кръвна проба, стана ясно от започналия днес в Бургаския окръжен съд разпит на свидетелите по делото, съобщиха Дарик радио и БНР.

На 11 септември м.г. граничният полицай се качи с личния си автомобил на тротоара в бургаското село Крушевец и премаза бебешката количка, в която беше 11-месечното момиченце. Красимира загина на място.

Преди заседанието подсъдимият беше лаконичен: „Съжалявам, но нищо няма да ви кажа”.

В обвинителния акт е записано, че Костадин Стоянов е управлявал автомобила си в пияно състояние и след употреба на канабис. Това е установено от направените химически, токсикохимична и биологична експертизи. Данните от автотехническата експертиза пък са категорични, че автомобилът е изправен. Стоянов се е движил и с разрешените от закона 44 км/ч. Според прокуратурата случаят е особено тежък, тъй като мъжът е служител на МВР. По-късно граничният полицай бе дисциплинарно уволнен.

Свидетелката Нефизе Салилова, продавачка в магазина, до чиято врата Стоянов предизвика трагичния инцидент, потвърди пред съдия Събчо Събев, че мъж с униформа, на която пишело „Гранична полиция”, купил две кофички кисело мляко.

Братята Стоян и Милчо Иванови, работили на метри от мястото, дадоха същите показания, подчертавайки, че веднага след като блъснал Красимира, Костадин Стоянов се измъкнал от дясната врата на автомобила си, отишъл на отсрещния тротоар и започнал да говори по мобилния си телефон. Малко след това пристигнали двама негови колеги, а след броени минути – няколко десетки от тях, заяви Милчо Иванов. Афектиран от гледката, той се развикал по техен адрес, че ако не им стига млякото, може да им купи още.

Пред съда бяха разпитани и петима полицаи от РУП – Созопол, включително и началникът на управлението Дойчин Янев, съобщи бургаският сайт "Топ новини".

Пътният полицай Стоян Русинов също потвърди, че на земята до извършителя на катастрофата имало две празни кофички от кисело мляко, но не видял Стоянов да ги е изпил. Дойчин Янев пък лично придружил граничния полицай до МБАЛ – Бургас, за да даде кръвни проби за алкохол и наркотици.

Съдебното заседание днес приключи с разпит на опечалените родители Красимир Кънев и Нонка Борисова. Те говориха кратко, но емоционално.

Бащата научил за смъртта на детето си, докато бил на работа по Черноморието. Свидетелка на инцидента му се обадила по телефона и му казала директно „Детето ти е убито. Прибирай се”.

Майката Нонка Борисова каза само няколко изречения. Бликналите й сълзи отказаха съдия Събев да я разпитва продължително.

Присъдата, която може да получи Костадин Стоянов, е от 5 до 15 години затвор.

Пред журналисти бащата Красимир Кънев заяви в качеството си на частен обвинител, че ще иска максимално наказание за вече бившия граничен полицай.

Делото продължава утре с разпит на нови 13 свидетели.

Разказът на майката на прегазеното бебе