Това заяви Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), по време на изслушването му във временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 година.

Преди месец КЗК обяви че на пазара на горива има картел. Засега комисията излезе с "твърдение за нарушение" на „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”. Според КЗК те са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители.

Впоследствие НС образува комисия, която да разнищи случая.

Златев заяви, че на пазара на горива има "ценови паралелизъм, а не картел" като се позова на доклад на Българската петролна и газова асоциация, предоставен на депутатите.

Пазарът на горива живее в един дуалистичен свят - част от него е с легална схема на работа, а другата - в т.нар. сив бизнес, каза Златев. В рафинериите и данъчните складове има 648 измервателни прибори и над 6000 пломби на уредите, има митнически контрол и контрол на качеството, както и пълно следене на движението на горивата. В същия режим работят и бензиностанциите, които се наблюдават от НАП, посочи Валентин Златев, цитиран от БТА.

Съгласно информацията, с която разполагаме от Агенция "Митници“, в пазара на горива в България, около 60%, се извършва снабдяване от вътрешен производител и 40% от внос, коментира Златев и поясни, че регистрираните рафинерии в България са 4.

По време на изказването му стана ясно, че в страната има около 2500 бензиностанции, регистрирани в Националната агенция по приходите и около 7000 ведомствени бензиностанции, върху които липсва достатъчен контрол.

Очевидното увеличение на данъците и относително константното потребление и събираемостта на данъци индикират рязко увеличение на сивия сектор. Според доклада на Министерството на финансите от 2015 година, който беше официално публикуван на сайта, всеки трети литър употребен газьол е без платени данъци. Щетите за фиска възлизат на 1.200 млрд. лева“, заяви още Златев.

Според Златев в сивия сектор има манипулиране на митническата система за контрол и заличаване на акцизни документи, издават се паралелни документи за фиктивен внос, има деклариране на един вид стока, а внос на други, както и недекларирано производство на енергийни продукти.

Сивата схема на работа включва фиктивни фирми "еднодневки" - без възможност за контрол,с неплащане на ДДС и акцизи и без 90-дневни запаси. Там има и внос на горива в митнически складове, например в Разлог или Велинград, където няма измервателни уреди, и прехвърлянето им към ведомствени или други бензиностанции, където също няма контрол, смята Златев.

Той коментира и по-ниските цени на горивата в бензиностанциите на Веселин Марешки:

"Кой може да гарантира в Република България, че държавата е защитила своя интерес, защото държавата получава най-голямата част от приходите от горива във вид на акцизи, както и че върху горивата, които той продава, се плащат всичките акцизи и ДДС. При условие, че останалите разходи не могат да бъдат съкратени в такъв обем, остава да е за сметка на данъците.

Държавата може ли да каже, че тя е защитила своите интереси, защото господин Марешки е проблем на българската държава, той не е проблем на Българската петролна и газова асоциация.“

От изказването на Златев стана ясно, че асоциацията подкрепя приемането на отделен закон за пазара на горивата и участниците в него.

Как така 10-15 години фирмите в този сектор нямат печалба у нас или тя е само по няколко хиляди лева, попита народният представител Румен Гечев.

422 млн. евро е печалбата на рафинерията Панчево в Сърбия през миналата година и то при по-ниско натоварване на мощностите - само 35 процента. В България печалбата практически клони към нула, а интересно е, че акционерите ви са доволни, каза Румен Гечев. За вашия бизнес по света се водят войни, не може да се водят войни за един процент печалба, каза още Гечев.

Един процент печалба не е малък, при оборотите, с които работим. Може би в страните на ЕС печалбите са малко по-големи, но там и оборотите са големи, каза Валентин Златев.