Той призна, че постигането на тази цел ще е трудно.

Бившият съветски президент говори пред РИА Новости по повод първата пряка среща Путин - Тръмп, която предстои днес следобед в Хамбург. Той каза:

"Преди всичко, хубаво е, че тази среща най-сетне ще се състои, за съжаление едва сега. И до днес нашите страни нямат съвместен конструктивен дневен ред. Загубено е много време, трябва да се навакса. Трябва да се възстановява доверието."

86-годишният руски политик си спомни и за времето, когато той ръководеше свръхсилата СССР:

"На времето собствената администрация на президента Рейгън буквално не го пускаше на срещата в Женева. Но той не се поддаде на натиска. А ние, от своя страна, подходихме към срещата със сериозни конструктивни предложения."

"Сега е нужен импулс от лидерите, както това стана в Рейкявик през 1986 година - продължи Горбачов. - Трябва всичко да се сложи на масата на преговорите и да се настрои механизъм за взаимодействие. Не по някакви отделни точки, дари и важни, а по всички проблеми".

Руски медии: Путин и Тръмп не могат да излязат с празни ръце

Като най-важно в предстоящата среща на президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп Кремъл бе посочил самия факт, че ще се видят.

"Първа среща, първо познанство на двама президенти - ето, навярно, кое е главното в тази среща", каза в сряда Дмитрий Песков, говорител на Путин.

За наблюдателите в Русия обаче това не е достатъчно.

От Путин и Тръмп се очакват компромиси, двамата просто не могат да излязат от срещата си "с празни ръце", пише "Независимая газета", цитиран от БТА.

Вестникът публикува мнение на директора на Института "Кенън" при център "Удро Уилсън" във Вашингтон Матю Рожански. Той няма особени очаквания, освен че "при щателна организация подобни преговори могат да помогнат за частично ограничаване на най-сериозния и опасен дисбаланс (в отношенията)..."

Друг московски вестник - "Известия", посочва, че в Европа с нетърпение очакват резултата от преговорите на високо равнище между Москва и Вашингтон.

В Москва обаче смятат, че не трябва целият форум в Хамбург да се свежда до диалога  Путин-Тръмп, защото външнополитическите цели и задачи на Русия в рамките на Г-20 са много по-широки.

Пак в "Известия" руският експерт Алексей Макаркин отбелязва, че "като човек Тръмп би искал да подобри отношенията с Русия, но като президент е длъжен да се съобразява с твърде разнопосочните интереси на американския елит".

"Комерсант" припомня: "В отношенията между Русия и САЩ се е натрупал толкова дълъг списък от взаимни претенции в редица ключови области, че - дори при най-благоприятен сценарий - за уреждане на спорните въпроси ще са необходими години."

Би Би Си отбелязва, че малко се знае за това как ще протече срещата, и че вчерашната реч на Тръмп във Варшава е подчертала някои от най-спорните проблеми между САЩ и Русия, като този за Крим.

Според руските медии двамата ще си говорят един час, сочи британското радио, а други съобщения са за около 30 минути.