На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. Това стана, след като заради масовите протести Министерски съвет оттегли решението си за договор с американската компания "Шеврон". Премиерът Бойко Борисов заяви, че тя е действала неорганизирано и не е убедила българите, че методите й са безопасни за екологията.

Днес учредителите на новото движение обявиха целите и задачите си на пресконференция в БТА. В него се обединяват бившият шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, председателят на Българския енергиен форум Иван Хиновски, Иван Сотиров от СДС, Христо Казанджиев, Евгени Михайлов, Александър Алексиев, Красимир Момчев, Димитър Иванов и други.

Основната им цел ще бъде да оказват натиск върху правителството и държавата за водене на политика на енергийна независимост. Основна част от нея, според участниците в движението, е извършването на проучвания за запасите на страната ни както от конвенционален газ, така и от шистов.

Според Иван Сотиров и Христо Казанджиев протестите на хиляди младежи срещу шистовия газ са били дирижирани от хора, подвластни на чужди интереси. "Проучване на залежите на шистов газ би дало на България аргумент при водене на преговорите с Русия за цената на доставяния газ", коментира Сотиров.

Сред целите на движението за енергийна независимост са и прекратяване на всички дейности по проекта за АЕЦ "Белене", защото той ще доведе до руски монопол, изграждане на газови връзки със съседните страни за диверсифициране на газовите доставки и удължаване на живота на реакторите "5" и "6" на АЕЦ "Козлодуй".

Преди дни ДСБ и СДС също се обявиха за отмяна на мораториума за шистовия газ. От партията на Иван Костов дори цитираха становище на БАН, в което се казва, че приемат проучването при строг контрол и считат, че е неразумно България да изпусне този шанс.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков пък директно заяви същата позиция като на новосформираното движение - че кампанията с протестите е била организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа.

Специалният пратеник на държавния секретар на САЩ по енергийните въпроси Ричард Морнингстар, който преди седмица дойде в България, изтъкна, че добивът на шистов газ е свалил цените на горивото в Щатите и в момента те са 20% от тези в България. Той призна, че е имало екологични проблеми, но заяви, че технологията е напреднала достатъчно, така че рисковете да бъдат овладени.