На 18 януари парламентът наложи безсрочна забрана върху проучването и добива на шистов газ по метода "хидравлично разбиване" или сходни техники. Това стана, след като заради масовите протести Министерски съвет оттегли решението си за договор с американската компания "Шеврон".

„След запитване до председателя на БАН акад. Никола Съботинов получихме негов отговор, с който той изпрати становище, което е прието от Геологическия институт. Там приемат проучването за шистов газ при строг контрол и считат, че е неразумно България да изпусне този шанс. Това е първото официално запознаване с най-авторитетната възможна експертиза. С този акт на забрана Народното събрание, поддавайки се на панически страхове, предизвикани от външен натиск, забрани извършването на цяла серия сондажи за проучвания в друга посока”, заяви днес Костов, цитиран от "Фокус".

Евентуалните проучвателни сондажи, според БАН, по същество не се различават от традиционните методи за търсене на нефт и газ. През последните 50 години на територията на България, сочи справката на института, са направени над 200 такива сондажа на дълбочина 2500-3000 м без аварии или замърсяване на почвата, водата или въздуха, предаде БТА.

Костов уточни, че колегите му от Синята коалиция Михаил Михайлов и Иван Иванов са изработили предложение за решение на парламента за вдигане на мораторима, към което той се присъединява.
"Енергийната сигурност на България минава през разширяване на енергийната й независимост. Предлагаме да защитим националната сигурност на страната", коментира и самият Иванов.

От Синята коалиция скриха въпроса, който са задали на БАН за шистовия газ и прочетоха само отговора. Това обаче заяви пред журналисти депутатът от БСП Георги Божинов. „Ако запитам БАН през 2012 г. освен сняг ще вали ли и дъжд, какъв ще бъде отговорът и нужно ли е да си академик”, попита той.
Божинов припомни, че Коалиция за България е внесла законопроект да бъде забранен методът на хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ.
"Този метод е само един от многото за проучване на шистови находища и единствен за добив. От този метод следва – забранено ли е да се проучва в България за находища – не", подчерта Божинов.

Учените от Геологическия институт не биха могли да се ангажират с аргументирано експертно мнение относно технологията "хидравлично разбиване", като правило това са високи технологии, фирмена собственост, е записано още в заключението, цитира го пък Петър Курумбашев от БСП.

"При условие че има страхове за нанасяне на вреди върху околната среда, ние категорично няма да махнем мораториума върху шистовия газ до момента, когато българското общество е постигнало съгласие, че това е безвреден метод",  каза пред журналисти зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.
По думите му тук е ролята на учените и експертите да убедят всички ни, че този метод или, който и да било друг е безвреден за проучване и добив на шистов газ. В този случай ГЕРБ вече може да преосмисли решението си, заяви Николов, цитиран от "Фокус".

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира неотдавна, че кампанията с протестите срещу добива на шистов газ е била организирана от пиар фирми от чужбина с мощна финансова подкрепа.
"Има върхушка, която е мотивирана и хора, които възприемат идеята по някакъв начин, защото мислят, че това е техен интерес", каза той.