Експерти поискаха отмяна на мораториума за шистовия газ

За незабавна отмяна на решението на 41-то Народно събрание за мораториум върху проучванията и добива на шистов газ се обяви ново Движение за енергийна независимост.

Обратно в новината

Коментари - Експерти поискаха отмяна на мораториума за шистовия газ | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

В ерата на интернет, всеки е в състояние да провери по мрежата технологиите използвани от компанията Шеврон и сходните по дейност на нея компании. Наясно сме и с редицата дела за причинени екологични катастрофи, най-фрапиращата от които е в Амазонския басейн, разболяла над 30 000 човека, поради което Еквадор осъди Шеврон за 8,6 милиарда долара за нанесени екологични щети, а най известният британски вестник Индепендънт написа на 11.02.2011 г. статия, озаглавена Мръсните игрички на Шеврон в Еквадор. Повечето държави от Европейския Съюз са наясно и с огромните протести срещу замъсряването, което Шеврон предизвиква в Ангола, Нигерия, Колумбия, Казахстан и начините, по които местната полиция и военни смачкват протестите. Е,г-да "Експерти", съгласни ли сте да продадете България? Аз лично категорично-НЕ!

Значи тукъ у Америката гледам две риалити шоу по Дискъвъри "Голд ръш = Златна треска" и "Лайценз то дрилл = Лиценз за сондиране" съответно за златодобива и добива на нефт и газ във Дивия Запад и колкото повече ги гледам толкова повече се чудя как при тия природни богатсва в Аляска и Юкон Дънди Юнайтед и Шеврон са се засилили да добиват злато и газ в България ? .... Единственото логично обяснение е че имат за ортаци български мулти мутробуржоа с нежни имена и техните вдовици и цветелинки:)

Ей сега ще се разбере кой взе предварително паричките от Шеврон. Компанията Алекс Алексиев и Илиян Василев няма ли ги сред групичката поклонници на шистовия газ и светлото американско бъдеще?

"20% от цените в българия", т.е. 1/5 от цените на руската мафия и българските лизачи. Храчиш тук, ама квичиш като пред заколение от цените на парното, на тока, на дизела, бензина и газта. Малко ни е, трябва НЕ 5 пъти по-високи от американските и 2 пъти по-високи от германските, а направо 10 пъти повече за булгаристанските братушки, та да цоцат до спукване всякаквите руски мафиози

ти може ли по-спокойно да я раздаваш,недей така напористо,бе брато,че инсулт ще те покоси...

Тези "експерти" са шайка предатели. Но бъдете сигурни в едно: Те ще получат запазени места в ложите на ГУМЛС /главно управление на местата за лишаване от свобода/.

тук смърди на задкулисна полит-агитация с цел лобизъм. Как е възможно да се твърди, че трябва да се попречи на проекта за АЕЦ Белене, защото иначе руснаците щели да станат монополист, след като те на практика са такъв дори в момента??? Освен това как точно ще паднат цените на газа, след като и най-смелите прогнози предполагат, че шистовия газ ще е крайно недостатъчен да задоволи потребностите на България. И в този ред на мисли руснаците с удоволствие ще ни вдигнат цената поради по-малките количества, които ще поръчаме (дори да са маргинално малки).

аззз

абсурдно е прогресът да се спира от няколко подскачащи сополанковци, не съм съгласен. Ако има залежи на ШГ те трябва да се проучат и разработят, на сополанковците като не им отърва да стягат куфарите към запада - чистачи, болногледачи и камериери винаги се търсят...

Тъй, тъй... както казах преди време: навит съм, от който зависи да се вслуша в гласа на привържениците на проучвания и добив на шг, но(!) правим явен референдум и имаме два списъка: "За" и "Против". Идва "Шеврон" прави си к`вото си прави и изведнъж водата в цялата североизточна България започва да гори, тогава всеки, който е гласувал "За" принудително се изселва да обитава района, но без никаква грижа с моите пари за вода, храна и т.н. А, и две поколения напред на тези "прозорливи" родолюбци, които са ни направили "енергийно независими" да нямат право да живеят на друго място, а да го карат евтино, топлейки се с котли на... вода. Никой не е казал, че ако има залежи, то те не трябва да се ползват! Хората с поне малко поглед напред и интелигентност да видят, случващото се на местата, на които "Шеврон" е "погнала" на населението могат да преценят, че настоящият метод е изключително опасен и неконтролируем. Когато има безопасна технология, тогава да добиват, колкото си щат. Лесно да се дървиш на хората, които са притеснени, че ще им отровят живот - буквално, когато задникът ти е n километри от региона, за който става дума! И друго - демокрацията е власт на мнозинството, ако в случая по някакво странно стечение на обстоятелствата в България се окаже, че това са хората с акъл в главите, на които е ясно, че на "Шеврон" им дреме на ... за това, колко живота ще съсипят и че след себе си ще оставят отровена 1/4 държава - останалите ще траете! Ако пък се окаже, че "сополанковците" сме по-малко от ерудитите с "ясна" представа за "благородните" намерения на една американска корпорация - багажа си го стягам за минути. Да видим...

който оставаш тук и не "миеш чинии" скоро ще ръфнеш дравцето. Държавата е в ликвидация. С удоволствие гледам края и.

Ти си мий чиниите, мерцедеса ми също има един такъв като теб да го мие.

Там е работата, че чистачите, болногледачите и камериерките на запад с честен труд изкарват мно-о-г-о повече от теб, а ти какъвто и да си тук трябва много гъзове да лижеш или свирки да въртиш за да ги стигнеш...В това е цялата ни трагедия...

Не мога да разбера защо всички копелета като теб си мислят, че когато другия срещу тях има 2 лева повече от тях, задължително те са изкарани с нечестен труд? Злобата на пролетариата е ясна, но да си учил на времето когато е трябвало, сега не ми гледай в паницата е иди напсувай родителите си, че са проспали бъдещето ти. Малоумнико, всеки път като мине ама много лъскав и огромен мерцедес покрай теб си спомняй за мен. Да те е яд още повече.

Честен труд без платени данъци и осигуровки - НЯМА. Ето това е трагедията на .... гъзобърсачите мислещи се за спасители като Левски .... може би....,а?

Извинявай,но това е много повърхностно разсъждение.По-скоро такива като тебе трябва да се "изнесат"от страната ни,защото по всичко личи,че не ти е Родина.

ДА,ПРОТЕСТИ ЩЕ ИМА,ДОКАТО ИМА КОСТОВЦИ!

Това са поредните купени плазмодий от американо-еврейските фашисти,решили да окупират целия свят! ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА!!! Вън на всички продажници! За всички продажници - НАРОДЕН СЪД!

Ако имаше такьв газ в Бьлгария щеше да бьде намерен оше по времето на услужливия бг комунистически режим с помощта на братския сьветски сьюз

всички терени в България са проучени до 89 година. Както Дънди уж откриха златните находища в България и така добиха "правата за добив", така и от Шеврон. Може би на държавно ниво им се дават информация и анализите, а може и както при Доган за хидроложките му проекти са използвани на частно ниво умаствали в проучванията преди много години. Този Казанджиев, голям застъпник на шистовия газ каза по една тв, че и преди са правени сондажи.

Няма такова нещо правилно и научно има само добив,а тои е безпощаден кьм терените вьрху които се прави В случая това е наи плодородната част от малката ни ,но брилянтна териториика Земята се задьхва от него в световен мащаб.не случаино се говори за алтернативни източници понеже запасите свьршват а ние тепьрва ще откриваме топлата вода -смешно Бг Другарите обаче продават всичко те са осигурени до девето коляно ние да му мислим

много си ЗАДРЪСТЕН! Ами бягай в Америка да живееш,американски гражданин да станеш.Тук,в България нямаме нужда от такива помияри като тебе. Не проумяваш ли,че става въпрос за чисти земя и вода и това БГ народ иска и се мъчи да устои,продажнико!

Ти пък откъде си толкова сигурен, че почвата и водата ще бъдат замърсени? Експерти от БАН казват друго. Ти по-голям експерт ли си от тях?

Правилното и научно сондиране за шистов газ може да възвърне самочуствието на българина а добива при наличие на такъв да го направи по богат и с бъдеще!Ако продължаваме така да вегитираме за 50-60 години ще има спомен само за българите!

правилно и научно..да,обаче никой не може да ти го гарантира,тук е бедата.Няма гаранции!Нали знаеш какво са оставили "Шеврон" и сродни на "Шеврон" след себе си?

Колкото Дънди прешърс метал , ни дава от добиваното злато в България, толкова ще получим и от Шеврон. Едно ГОЛЯМО нищо за Българите , а само за Шеврон и ще ни продават нашият газ на цена по-скъпа от Руският газ. Справка ТЕЦ-а в Гълъбово.

аз не сам фашист!!!! аз просто спазвам заветите на хан крум и борис! покрастител. ако смятате,че това е фашизам обвинете тях за това. аз сам просто балгарин и заститавам балгарстината и нисто повече. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

драги ми стефи/извиняваъ,че не те написах с малка буква/аз пак не обичам американските подлоги и ако ти стиска спори с мен. аз сам национал шовинист и не ми пука ни за америка,германя,франця или руся,а за балгаря и не зависимо от не "нашето",а от световното мнение сте те обеся на парвя срешнат клон само ако застрашиш интересите на булгаря! разбра ли ме или ти трябва осте? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Само един АКТИВЕН народ е достоен да отхвьрли това безумие Аз не вярвам че бьлгарския народ е неспособен да протестира както трябва ,напротив. Някои хора ще се учудят на активността му Просто на тях им се иска да го представят като 'заспал' Това изобщо не е така

стефи,аз пак искам независимост от америка и от акулите в ес. аисен ли сам или с чук да ти го набивам в главата!!!! моъто лого е булгаря над всицжко/булгаря убер аллес!!!!!!!!!!!! аз сам много болен човек! но това се отнася за тялото ,а за характера ми питаъ бившия ми саученик и бивхс премиер иван костов. сас сигурност сте си спомни! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Тези "ЕКСПЕРТИ" да не си създават Движения в София и да говорят от София, ами да отидат в Североизточна България и да включат в Движението си местните хора. Тези, чиито земи ще бъдат дупчени. Тези, които и сега плащат най-скъпата вода за битови нужди. Алекс Алексиев пък най-малко трябва да ни дава акъл какво да правим в България. Той защитава интересите на държавата в която живее. Дори и да има българско гражданство, то това не го прави човек, милеещ за България. Той идва тука когато трябва да обяснява на "простите" българи колко е хубаво да има чужди инвестиции.

Тези са толкова ескперти,колкото кукумявката проф.Кристалина Стойкова. Коя е тя? Яростната защитничка на американската фирма Шеврон, сключила договор с правителството да дупчи над 4 000 квадратни километра от територията на страната ни (под предлог, че само ще проучва за наличие на шистов газ в района), е член на Управителния съвет на БАН. Тя отговаря за Геологическия институт, доктор на науките, старши научен сътрудник II втора степен.

Масово на протест Платените клакьори няма да се спрат пред нищо.защото парите за тях са над всичко.Вижете ги кои са и ще разберете напаните им - "експрти" на СДС иДСБ и за парлама "някои независими"продажници Другари менте-"демократи "разкрили сме ви и вече не ви вярваме за нищо

ПРОТЕСТИ ЩЕ ИМА,ЗАЩОТО БЪЛГАЛСКАТА ЗЕМЯ НИ Е МИЛА.БЪЛГАРИЯ Е МАЛКА,НО Е ИЗЯЩНА СТРАНА И НИЕ СМЕ ДЛЪЖНИ ДА СИ Я СЪХРАНЯВАМЕ-ДНЕС ЗА НАС,УТРЕ ЗА ДЕЦАТА НИ.

Дрън,дрън-България им била мила...Мили са Ви паричките,за които си продавате дребните душички!

сагласен сам с преположенията при едно условие!!!!!!!! ако се получи "белята" да бадат изклани като овце всички виновни независимо от националност/визирам собственика на шеврон/ и наши от правителството по цялата верига. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Алооооо , простаци Вие българи ли сте ! Ще му ядете главата на шистовият газ !

Господа управляващи, ние сме ви избрали да защитавате интереса и сигурността на българския народ и не следва да се поддавате на натиска на платените от Газпром и производните му дружества писачи и кресльовци! За България е добре да потребява евтин газ и така хем ще плащаме по-малко за отопление , хем ще произвеждаме стоки на конкурентни цени.

ЩЕ ГИ ВИДЯТ ВСИЧКИ-ПРЕДАТЕЛИТЕ!!! Тези дето крещят за шистов газ са американските подметки, платили са им яко, имат интереси и крещят за далавера.Не се интересуват от Добруджа, не се интересуват от следващите поколения, не мога да си обясня факта, как българина се изроди до такава степен, че иска да унищожи държавата си.!!!

а тези дето са против шг са руски подметки,ами сега?и едните и другите са платени,дали от америка или от русия е все едно

Тези експерти са аналогични на Гл. експерт хидроинженер Доган.

Тия експерти да се заемат с това, как да увеличим производството на стоки в България и да ги изнасяме, а не само да строим молове и да продаваме вносни стоки в тях. И тогава ще ми е все тая на каква цена купувам газа.

Това са ни експертите по получаване на тлъсти комисионни срещу предателство на националните интереси. И изобщо не се притесняват да си го признаят публично, даже и движение заформили.Интересно с кого смятат да се борят. Може би смятат да емигрират ако не дай боже успеят.

едни такива "експерти" дадоха сигнал за 6-та, висша степен на опасност за свинския грип и се похарчиха милиарди, а милиони мишлета се сдобиха с усложнения и увредено здраве. Други набедени експерти са убеждавали жените колко е полезно да се пуше. аман от петоколонници. Кой ги финансира тези "независими"?

А да не би да се доверяваш на "експертите", които твърдят, че проучванията за наличие на шистов газ били много вредни.... Значи според теб тях никой не ги финансира, обективни са и въобще не са петоколонци?

Като е толкова безопасно за хората и природата ,защо в Америка са забранили добиването на шистов газ.Не лобирам за руснаците,но не съм съгласна да унищожим безвъзвратно земята на която живеем и която е единственият начин за прехрана на много семейства.Питам всички поддържници на шистовия газ,ако започнат проучванията в собственото ви село или градче,на няколко стотин метра от дома ви дали ще сте съгласни.

Много атмен мафиот, много рубладжии, много дупедавци на нашего брата, който ни прдава два пъти по-скъпо отколкото на мръсните германци. Тва се казва братска дружба и дружба от векове за векове. Поняли рубладжии тъпи?

Леле, тука са впрегнати да пишат срещу шистовия газ всички служители на Овергаз и дъщерните му дружества.

точно така защо да плащам 500-600$ за 1000м3 щом някой иска да ми продава на 220-240$

си собственик бе сладур-какво да ти продават,все едно са ти бръснали мустака,направили перука и ти я продават за да не се вижда че си плешив...

собственик ама държан в руско робство като не мога сам да си го добивам викам който може и се уговаряме според правилата за цената и другите подробности не ща повече руско робство, искам свобода

Тези същите "експерти" сега са бесни щото трябва да връщат комисионните които получиха за усилията които реализираха за сключване на договорите за шистов газ. С тия обвинения че на хиляди са платили да протестират са смешни. Плаща се на единици и то яко на ключовите постове в д-вата и от време на време на на някой и друг наркоман или пияндур-на брой 100-200 максимум да ходят да скачат пред някой и друг паметник. На тез експерти им дреме само да не си загубят топлите местенца,власт и парички. На Хилъри лафовете вървят в Либия ама не и тук. Виновният обвинява невинния - това и е кредо. Понеже тя плаща на някой да и бута бизнеса не следва че на нормалните българи също някой им плаща. Айде ходете да си пасете шистовия газ!

Абсолютната истина е ,и ако някой клекне на тия мижитурки-лошо! Впрочем-трябва да се знае,където е Иван Костов става дума да се приберат някакви пари! Неговото управление беше точно такова-той много обича паричките,в сметката на жена му и фондацийката и.

Кво съ ръбите бе!?! Дадоха по некой лев ората в тая тежка зима,и още обещаа да дадат ! Че се бориме -е тука с баджанака прайм ''Здружение за ГАЗА''-да има пари да отгледаме децата и да ги пратим у университет в Англия и Америка и по една къща да им напрайм. Ко толкова -голема работа,то голем кяр като ви не тече кал от чушмите! И тия дето са праат на интересни и викат че,е по-убаво да иСкарваме пари от туризма,земеделието да са мащат,щот ние кога шЪ фанем пърътъ. Апа тея па със компютри-момпютри,дека сакат да сме кат неква силиконова долина ептен да са мащат! ТоЪ силикон го видееме вече -на комшията дъщяря му си тури -па никой я не зема! И те така...! Да живей Америка и газа! И бахора де....

и ракийката

долу руското енергиино робство да на шистовия газ

ОТКОГА ЛОБИСТИ НА АМЕРИК.ИНТЕРЕСИ КАТО ИВАН КОСТОВ,МАРТИН ДИМИТРОВ И ПОДОБНИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ СТАНАХА ЕКСПЕРТИ? КАКВО ЛИ ДРУГО ЗАМИСЛЯТ СЛЕД КАТО ТОВА ИМ ДВИЖЕНИЕ ЩЕ ПРЕТЪРПИ ПОРЕДНИЯ ПРОВАЛ?

ааааа лобистите за руските интереси и техните предателства - по-големи от тях няма затова не можем да се оправим толкова време долу руското енергиино робство

не се ли сещаш,че от липса на вода се умира по-бързо,отколкото от всяко друго нещо. Не говориме за руска,американска или каквато и да е зависимост ,а за България и нейните граждани,като мене и тебе,като нашите деца.

Стига с този свиреп лобизъм!!! Аман от комисионери! Нека САЩ ни доставят природен газ на цена 250 долара за 1000м3 и веднага прогонваме ГАЗПРОМ!!!

ами те нали ни го предложиха ако открият шистов той ще достига за 220-240$ до крайния клиент в момента Газпром продава на крайния български клиент по 500$ и ще го качи на 600$ до 2 г. ако не се отървем по някакъв начин

т.е. ще ни продават собствения ни газ за 220-240$? и това трябва да го приемем като изгодно, отделно отровите и мизерията?

ако не направим някакви промени Русия ще продължава да ни държи в контролирана крайна бедност с цените на енергоносителите затова съм твърдо за шистовия газ и твърдо против АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис

Айдеее... То не беше Хилари да търчи, то не беше Утринната звездичка... сега и нашите продажници почнаха да натискат. Ужас! Не искаме по никакъв начин да се замърсява прекрасната природа на България, не разбрахте ли?! Само тя ни остана. /колкото е/ Като добиват американците газ тук, как точно ще бъдем независими от тях, а?? Тези ги разправяйте на малките дечица.

Не на АЕЦ Белене, НЕ на Газпром! Да на шистовият газ!

Кретена си е кретен!

Има ли друга връзка между шистовия газ и отказа от "Белене" освен интересите на САЩ?

1. Някой ден ако започнат проблемите, които имат всички започнали да добиват газ по този метод, тези по списък да бъдат изкарани до стената и да бъдат разстреляни. 2. Да им се следи имотносто състояние на тези от списъка до 9-то коляно как се развива година преди това и от тук нататека. 3. Стачките били организирани от хора с много пари. И за какво са били нужни толкова много пари. За подписалитесе в фейсбук или от уста на оста или от това, което е известно като проблеми за добива по тази технология. 4. Какво толкова се е развило в тази технология в годините след като идеята и замисъла за инжектиране на химикали в земята и след това извличането им не се е променило нищо. 5. Как така толкова полотици изведнъж се размърдаха. На всеки един от тези размърдалите се да им се следи финансовото състояние и да се обявява поблично.

Аз долуподписаната Мариана Христова съм за ПАДАНЕ НА МОРАТОРИУМА ЗА ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ. НЕ НА ВИСОКИТЕ ЦЕНИ НА ГАЗПРОМ, НЕ НА МОНОПОЛА!

Извинявам се за езика Мариана Христова, но ... Тиииии луда ли си бе душко ?!?!??!? Ти деца имаш ли? Искаш ли да има чиста вода за тях и да спят спокойно, че няма да станеме като Япония всеки ден земетресение породени от тази технология и всички последващи проблеми.

А ти предателю,колко сребърника получи от покровителите си?!

СИ МНОГО БОЛЕН ЧОВЕК,НУЖНО ТИ Е ДЪЛГОСРОЧНО ЛЕЧЕНИЕ!

Всичко е въпрос на договорни условия и прозрачност, което при нашите продажни "политици" е невъзможно.

За Шеврон - газ и пари, за българите - отрова и мизерия. А да, и малко сребърници за продажниците.

bira_more

А ти по какво си експерт та да ти е от ясно по ясно? Лично аз не знам до колко е опасна тази технология, ако са спазени всички технологични изисквания. За съжаление моя опит като гражданин на България показва безусловно, че в България дори и безопасните технологии могат да бъдат много много опасни. Аз лично също съм против прочувания и добив на шистов газ в България, от Шеврон. Но не защото технологията е страшна, а защото Шеврон са се доказали като изключително безскрупулна компания, а ние сме се доказали че не оказваме никакъв контрол. Липсата на контрол + безскрупулността на Шеврон + шистов газ = гарантирано бедствие.

предатели сте вие! продажници! българският народ сме против шистовия газ. аз ще направя всичко по силите ми, за да се спре окончателно това безумие. където седна и стана, дискутирам темата и разяснявам опасностите от фракинга.няма да успеете с опитите си за манипулациия на общественото мнение. опитвате се да изместите дебата кам енергиина независимост, когато става вапрос за средата ни на живот, прехраната и здравето ни. отговорете, за каква независимост благодарение на шистовия газ говорите, когато тои ще ни бъде продаван от американска компания на пазарни цени, ако изобщо благоволят да ни го продадат?

НИЕ,БЪЛГАРСКИЯ НАРОД КАТЕГОРИЧНО СМЕ ПРОТИВ ДОБИВАНЕТО НА ШИСТОВ ГАЗ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ... АКО ОБАЧЕ ,ТИЯ НАГЛИ СЕДЕРАСТКИ МИЖИТУРКИ НАДДЕЛЕЯТ В ПОЛЗА НА ДОБИВА НА ШИСТОВ ГАЗ , ПРЕДЛАГАМ НАБЪЛЗО ДА СЕ СФОРМИРА НАРОДЕН СЪД И ТЕЗИ С ИЗБРОЕНИТЕ ИМЕНА В СТАТИЯТА НЕЗАБАВНО ДА БЪДАТ ОСЪДЕНИ НА ЛИНЧ .И ТОЗИ ПЪТ ЩЕ ГО НАПРАВИМ .НЕ НА ШИСТОВИЯ ГАЗ .

Съгласен! Даже съм харесал място къде да ги избесим - на моста на влюбените до НДК. Много красиво ще се веят над минаващите коли за пример на всеки бъдещ предател и продажник!

А ,ще стигне ли моста -малък е за всички

и категоричен.Той каза и ще казва:НЕ!на шистовия газ,каквото и да става. А за продажните ни политици ще дойде Видовден!

Съгласен!

Глас народен,глас-божий!

БЕЗПЛАТНО ЗА ПРЕДАТЕЛИ и ШПИОНИ !!!!!!!!!!!!!!!

погледнете си сметките за отопление и питайте пак кой е експерт. за да дойде газ от сибир колко ли струва и колко от българия. в сибир как мислите че го добиват. не ви ли е грижа за природата там. нима мислите, че там има по-голям контрол отколкото би имало в европейския съюз?

В Сибир газът се извлича по класически метод като навсякъде другаде. Пробива се дупка до находището и после той си излиза сам. Няма вкарване на отровни течности, хидравлични разбивания и тем подобни глупости. Няма замърсяване на природата.

По-голяма глупост отдавна не бях чел по форумите. В Сибир се добива газ ПО КОНВЕНЦИОНАЛЕН НАЧИН, абсолютно безвреден за природата. Капиш?

Бившо шефче на Булгаргаз!!! Тея дето ни продават русия газ на 3 пъти по-високи цени. И тоя боклук и компания са се загрижили за "енергийна независимост". Независимост?! От Шеврон? ROFLMAO Тая държава си е ебала путката майчина - както би се изразил един доктор хонорис кауза. Енергийна независимост се постига само ако територията на една държава има достатъчно ресурси за да я постигне. Другото е просто бизнес. С некви клишета се опитват да манипулират все едно съм в детската градина. Глупаци. И вземете прочетете за политиката на САЩ относно шистовия газ. САЩ искат енергийна независимост, която постигат чрез огромните си резерви на петрол и газ. Не само, че ще унищожат природата в България, но огромен процент от добива ще бъде изнасян към САЩ. Поради огромните забрани и проблеми в последно време на тяхна територия те искат да добиват шистов газ извън границите си. Ще дойдат американци да работят - няма да ви плащат на вас пари. Нищо няма да бъде спечелено от подобна сделка от българските граждани.