"Аз редовно си почиствам Министерски съвет, виждате - министри, заместник-министри, шефове на агенции. Засега е предостатъчно, смятам", лаконичен бе Борисов. Каква ще е съдбата оттук нататък на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков не се обсъжда. Това обясни премиерът Бойко Борисов в отговор на журналисти по време на пролетното почистване на столицата, съобщи в. "Стандарт".

Относно скандала за АЕЦ "Белене" Борисов каза в предаването „Панорама" на БНТ, че единствената му претенция към Трайков е да го уведомява предварително за нещата, които смята да говори, визирайки изказването на Трайков, че уволнява шефа на НЕК Красимир Първанов за подписаното споразумение за „Белене".

„Той каза, че го маха, а след това уведоми мен и вицепремиера Дянков", припомни премиерът и добави, че не бива да се обявяват неща, които не са съгласувани. „Който наруши това мое изискване, може да се сърди само на себе си", отбеляза Борисов.

На въпрос упражнява ли Русия натиск върху някого по проекта АЕЦ „Белене", Бойко Борисов беше категоричен, че такова нещо няма. „По-твърда позиция спрямо Русия досега никой не е водил", каза министър-председателят.

Премиерът отбеляза още, че няма намерение да разделя министерството на икономиката и енергетиката на две.

Във вторник министър Трайчо Трайков заяви, че е уволнил шефа на НЕК Красимир Първанов заради неизгодно по думите му споразумение за АЕЦ „Белене" и защото е превишил правомощията си. Трайков обясни, че е забранил на шефа на НЕК да го подпише. В сряда Първанов пък заяви, че е подписал документа, като е съгласувал действията си с ресорния вицепремиер Симеон Дянков и не е уволнен, нито пък има намерение да подава оставка. Скандалът стана причина премиерът Бойко Борисов да отправи последно предупреждение на енергийния министър Трайков и заяви, че Първанов не уволнен по настояване на Дянков.

Последна актуализация в 15.00 часа