При рутинните проверки или след извършено нарушение, вече се прави и проверка дали водачът не дължи пари по стари актове и фишове.

Само за периода 21-24 август са прибрани 25 свидетелства за правоуправление от 800 проверени водачи. Хората с отнети книжки дължат общо 9000 лева от невнесени глоби и ще си ги получат обратно след изчистване на задълженията. Рекордьор се оказал 36-годишен столичанин, шофирал с фалшива книжка и неплатени 3920 лева.

От 21 до 24 август в София са проверени 800 водачи. 30 от тях са карали без книжка, а девет - след употреба на алкохол. По време на проверките са установени 246 шофьори преминали на червен светофар. Пътните полицаи са хванали 15 автомобила без сключена застраховка "Гражданска отговорност", а 402 от проверените превозни средства са се движели без включени светлини.

Причината е, че при справка в системата на Пътна полиция срещу техните имена глобата все още излиза като неплатена, пише в."Монитор".
На част от добросъвестните водачи, които са се издължили, глобата повторно им е събрана с данъците.

Заради проблема в момента тече проверка от разследващи от Икономическа полиция, които изясняват по какви сметки са отивали парите от санкции.

Единственият начин, за да се докаже, че фиш е платен, е водачът да си пази платежното нареждане. Повечето нарушители отдавна обаче са изхвърлили документа, доказващ, че сумата е преведена.

П. Иванов от Русе, който си платил фиш от 20 лева през 2011 г., е един от малкото водачи, пазещи документите, с което доказва, че се е издължил.
„Аз съм самоосигуряващо се лице и декларирам доходите си по член 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Трябваше да ми върнат 150 лева, които бях надвнесъл като данъци. Оказа се обаче, че с акт от НАП ми бяха удържали втори път фиша, защото от КАТ са изпратили данните ми към данъчните, че имам неплатена глоба”, разказа Иванов.

От Националната агенция по приходите му казали, че това става често и трябва да подаде молба с копие от платежното нареждане, с което е платил. Шофьорът се върнал в КАТ, откъдето му направили справка в системата, която показала, че той дължи още своите 20 лв.
За късмет водачът използвал от години интернет банкиране, благодарение на което му се пазят всички платени суми.

През март Конституционният съд отмени като противоконституционен текста от Закона за движението по пътищата, според който шофьорите не могат да обжалват наказателни постановления и електронни фишове, с които е наложена глоба до 50 лева.
Разпоредбата бе атакувана пред Конституционния съд от омбудсмана Константин Пенчев.