Най-голям брой са те в Турция – 23 601, Испания – 2799, и САЩ – 2434. Според решение 41 на ЦИК от 29.07.2011 г. българските граждани можеха да заявят желанието си да гласуват в чужбина не по-късно от 27 септември 2011г., в писмена форма чрез заявление по образец, лично или по електронна форма в pdf формат.

Представителствата на България в чужбина са поискали по-рано съгласието на 78 държави за провеждането на избори за президент и вицепрезидент на тяхна територия. Според законодателните особености част от държавите разрешават провеждането на избори само в дипломатическите и консулските представителства (Албания, Германия, Белгия, Босна и Херцеговина, Виетнам, Гърция, Етиопия, Естония, Индия, Индонезия Китай и Украйна), други издават разрешения за всяко отделно искане (Литва, Сърбия, Турция, Хърватия, Швейцария), а трета група не поставят подобни ограничения.

Поради по-големия брой подадени заявления в Монреал, Канада, допълнително се иска разрешение за провеждане на избори там.
Продължават усилията за получаване на разрешение за гласуване извън дипломатическите и консулски представителства и в Сърбия. На базата на тези заявления Централната избирателна комисия ще вземе решение за мястото и броя на секционните избирателни комисии, които ще бъдат образувани за избори на президент и вицепрезидент на България, уточниха от МВнР.

В новия Изборен кодекс, предложен от ГЕРБ, беше приет строг регламент за гласуването в чужбина. Два месеца преди изборите хората трябваше да информират ЦИК къде им е удобно да гласуват, за да се реши къде да има секция. Такава се прави, ако има над 50 избиратели. Незаписаните ще се дописват, когато отидат да гласуват. Веднага след края на изборния ден списъкът ще се сканира и изпраща в ЦИК, за да не се дописва повече.