Най-високият орден на епархията - "Св. Апостол Ерм"  - светецът, донесъл християнството в Пловдив, ще бъде връчено на градоначалника Тодор Попов и магистрата Стефан Янев на 6 септември в пазарджишката църква "Света Богородица", съобщи plovdiv-online.

Медалите им се присъждат за тяхното достойно поведение при отстояване на християнските ценности, защитата на православната нравственост и морал, светостта на брака, семейството и държавността, обяви вчера владиката.

Попов получава медала за твърдата политика на общината по отношение на забраната за публично демонстриране на сексуална ориентация.
Прокурорът пък заслужил ордена за свое постановление, клеймящо гейпроявите, които приравни със содомията, педофилията и мастурбацията.

Дядо Николай не е съгласен и с надигналия се ропот срещу двамата, след като не разрешиха гей демонстрацията.
"Епархийският съвет приема с недоумение и тревога публичните порицания, на които бяха подложени Янев и общинското ръководство заради заетата от тях позиция", се казва в официално съобщение на митрополията.

Само преди дни варненският митрополит Кирил се обяви против решението на Върховна касационна прокуратура, с което бе отменено постановлението на прокурора Янев.