Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар д-р Михаил Маджунов, сочат изводите от проверката.

На 8 декември м.г. детето е оперирано за отстраняване на сливиците от  Маджунов в МБАЛ „Царица Йоанна” в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата (родителите твърдят, че Гери е изписана още същия ден . б.р.). На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към болницата, тъй като то не може да отвори устата си от болка. На следващия ден детето постъпва в ИСУЛ по спешност, тъй като започва да повръща кръв.

На 16 декември обаче Гергана е изписана от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. Седмица по-късно момичето отново повръща кръв и е прието пак в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси живота му завършват безуспешно и то умира.

Медицинските одитори са констатирали, че при повторното приемане на детето в болницата на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, както и че изобщо не е определена кръвната му група. Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата – доц. Цоло Цолов. Също така, при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, а в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене. Установено е, че детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации, а контролните прегледи са били след доста време – около седмица.

Медицинският одит е дал препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, както и ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 лв. до 3000 лв. и от 1000 лв. до 20 000 лв. Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от Регионалния център по здравеопазване в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата.

"Д-р Маджунов ще получи всички санкции от ИСУЛ и министерството, но случаят трябва да намери решение и в съда", бе категоричен вчера Константинов.