Точно в 15 часа депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева и група народни представители внесоха свой проект, но не за нов, а за промени в съществуващия Изборен кодекс. 

Цачева заяви, че те залагат на смесената избирателна система, мажоритарна и пропорционална, като при пропорционалната да има преференция с 5-процентен праг. 209 депутати ще се избират по пропорционалната листа, разясни Цачева. Ето какво предлагат още от ГЕРБ:
  • Да не се прекратява субсидията на извънпарламентарните партии;
  • Да се намали прагът за регистрация на независимите кандидати, като от ГЕРБ предлагат той да е 1% от списъчния състав на съответния район и такса от 100 лева;
  • Те предлагат още да се запише в самия закон как ще става преброяването на гласовете;
  • Да се изчистят избирателните списъци от мъртви души.
  • Изработването на изборните книжа да става в печатницата на БНБ.
  • 3% да е прагът за влизане в Народното събрание.
  • Електронно гласуване след 2014 г.
От партията имат разногласия по отношение на задължителното гласуване, поради което те предлагат то да бъде подложено на дискусия.

За нас предсрочните избори са почти сигурни, което означава, че правилата в Изборния кодекс трябва да бъдат изработени в максимално кратки срокове,
посочи Цачева.

На въпрос при какви условия ГЕРБ биха се върнали в парламента, Цачева отговори - когато в дневния ред на парламента е поставена точката - промени в Изборния кодекс. От партията обявиха, че в понеделник ще внесат промени в Закона за политическите партии, тъй като не приемат субсидия да получават само парламентарно представените партии.

Иван Иванов да не е депутат

От партията обявиха, че са внесли искане в Конституционния съд за установяване на несъвместимост и прекратяване на пълномощията на народния представител Иван Иванов. Преди дни той бе избран за заместник-министър и уволнен за 2 часа от премиера Пламен Орешарски, тъй като стана ясно, че е работил преди години за СИК.