В мотивите си Танчев обяснява, че последните месеци осъзнава, че се отдалечава от своите ценности и става съпричастен към съвършено непродуктивна политика, предаде БНР. 

"Желанието ми да напусна ПГ на ГЕРБ е продиктувано от волята ми да бъда изразител на интересите на онези, които са ме избрали за техен представител. Не бих искал да бъда съдник на моите колеги, предпочитам да гледам конструктивно в бъдещето, да отстоявам европейските принципи за развитието на България, тази перспектива, която ГЕРБ прокламира при създаването си", казва той.

Танчев е вторият народен представител от партията на Бойко Борисов, който напуска ПГ в рамките на дни. Миналата седмица Георги Марков стана независим депутат, макар засега да не напуска партията. Вчера той дори не изключи възможността да се върне в ГЕРБ заради Бойко Борисов и Цветан Цветанов, към които нямал никакви претенции. 

Цветанов вече заяви, че няма опасност групата да се разцепи, въпреки слуховете, че още няколко депутати имат намерение да я напуснат. Той дори изрази съмнения, че върху Марков е оказан натиск.

Без него и Танчев ПГ на ГЕРБ остава с 95 души.
По този начин от БСП и ДПС биха могли да събират кворум без гласовете на "Атака“. По принцип двете управляващи партии имат 120 депутати, но заради Делян Пеевски, който не идва в НС, те са 119.

Марков заяви, че няма да продаде гласа си.

Групата на ГЕРБ е стабилна, категоричен бе по-рано в кулоарите на парламента Димитър Главчев, цитиран от БТА.

"Така че в това отношение не трябва да имате никакви колебания, както нямаме и ние", подчерта той.

Главчев допълни, че до този момент Танчев не е изразявал никакви различни мнения или съмнения в действията на групата и поради тази причина на ръководството не били известни мотивите за напускането му.

"Не очаквах, че толкова бързо ще тръгнат. Явно са чакали някой да стартира", коментира Георги Марков, който добави, че има около 10-15 депутати, които са недоволни и се надява те да сформират нова парламентарна група.

Скандалите около напусналите

Светлин Танчев, който е първи братовчед на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, беше депутат и в миналия парламент.
Тогава той бе председател на комисията по европейските въпроси, но след скандал с поправка Закона за контрол върху наркотичните вещества беше отстранен от всички постове. 

За Марков пък се разбра, че е бил разследван за ДДС измама, но само дни преди да напусне ПГ на ГЕРБ преписката е била окончателно прекратена. И той, и прокуратурата отрекоха събития да имат връзка.