Това съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов след заседание на Парламентарната група на ГЕРБ, предаде БТА. В началото на заседанието на групата е присъствал и премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов.

Светлин Танчев е председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Пламен Цеков е зам.-председател на парламентарната Комисия по здравеопазването.
Цветанов добави, че Танчев вече е депозирал оставката си.

Двамата, заедно с подалия вече оставка като зам.-председател на НС Лъчезар Иванов и председател на здравната комисия, бяха замесени в скандала с нелегалната поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, обнародвана в "Държавен вестник". Изменението, което беше спряно, щеше да либерализира изображенията на наркотични вещества върху етикети на различни продукти и в реклами.
Иванов пък се оттегли от постовете си заради натиска върху журналисти да спрат ТВ репортаж за митничар негов приятел.

Отстраняването на двамата депутати от заеманите от тях длъжности беше основната препоръка в доклада на временната парламентарната комисия, която разглеждаше казуса.
 
По-добре е за партията да се вземе това политическо решение. За първи път се вземат подобни решения в една политическа партия, когато има подобни казуси”, каза Цветанов. Той даде за пример Румен Овчаров, който когато беше министър на икономиката си подаде оставката, а дойде в парламента като шеф на бюджетната комисия.

По-рано от БСП призоваха депутатите от ГЕРБ Лъчезар Иванов, Светлин Танчев и Пламен Цеков, замесени в прокарването на лобистки интереси, да си свалят имунитетите и да бъдат разследвани.

Междувременно от ГЕРБ обявиха, че Анастас Анастасов ще бъде предложен за заместник-председател на Народното събрание. Овакантените постове на председател и заместник-председател на здравната комисия се поемат съответно от Десислава Атанасова и от Геновева Алексиева.
Моника Панайотова поема поста на председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
Народното събрание ще гласува в сряда, 14 юли, новите предложения.