Това стана в навечерието на 24-и април - Международния ден в памет на жертвите от геноцида срещу арменците, предаде БНР.

В писмо до администрацията кметът на Одрин Реджеп Гюркан обяснява, че не се притеснява за името, а за основанието да бъде дадено.

Той посочва, че се замразява договорът за побратимяване с Хасково и че отношенията между градовете в сферата на икономиката, социалните и културните отношения, са помрачени заради това "едностранчиво решение".

Кметът на Хасково Георги Иванов коментира, че всеки етнос си има своите права и възможности, цитира го Дарик радио.
На сесията преди месец, при приемането на докладната по молба на арменската общност, той заяви, че Хасково е град, в който има арменско общество със своя история, църква, читалище. И че в случая никой не търси скандал.

Докладната за именуването на парка няма да бъде преразглеждана, въпреки позицията на Одрин.

Вчера парламентът прие предложение на партия "Атака" да бъде разгледано искането избиването на арменците в Османската империя през 1915 година да бъде признато за геноцид. Въпросът трябва да бъде обсъден утре. Не е сигурно обаче дали това ще стане, защото тази точка от дневния ред бе преместена на трето място и заради задължителния парламентарен контрол е възможно да не остане време. Това предизвика скандал в парламента.

Повече от 10 държави вече признаха арменския геноцид. Последно това направи и Австрия, което разгневи бившия и съюзник Турция. Анкара отказва да признае, че става дума за геноцид.