"За" предложението на зам.-председателя на партията Десислав Чуколов гласуваха общо 105 депутати, "против" бяха 31 (от ДПС и ГЕРБ), а 41 се въздържаха (от ГЕРБ и Реформаторският блок).

Това стана след прегласуване, след като първоначално искането беше отхвърлено.

В петък, 24 април, парламентът да обсъжда дали да определи този ден за възпоменание на жертвите на арменския геноцид в Османската империя.

Преди дни Европейският парламент обяви 24 април за европейски Ден в памет на жертвите на геноцида на арменците в Османската империя през 1915 година и призова Анкара да признае този факт.

Чуколов коментира, че 10 държави вече признаха геноцида.

"Нека по този начин да покажем нашето съчувствие и преклонение пред техния подвиг", призова той и подчерта, че "Атака" се опитвала от 10 години да прокара това решение.

Германия ще признае по дипломатичен начин престъпленията срещу арменския народ в Османската империя, стана ясно преди дни от изказване на германския президент Йоахим Гаук, който нарече за първи път прогонването и изтреблението на над 1 милион арменци от турска територия геноцид.

В петък и германският Бундестаг ще гласува резолюция.

Турският народ почита паметта на арменците, загинали в Османската империя през 1915 година и изразява съболезнованията си към техните внуци, каза вчера турският премиер Ахмед Давутоглу. Страната му обаче отказва да признае това за геноцид. Той подчерта, че резолюцията на ЕП и изказването на папата са „ново отражение на расизма“.

Наскоро папа Франциск предизвика недоволството на Турция, използвайки термина геноцид.