По силата на указа тези компании трябва да получат разрешение от правителството, за да предоставят информация за своята дейност на чуждестранни регулатори, за промяна в договори и продажба на собственост в чужбина, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Освен това тези компании трябва да искат разрешение, за да променят цените по договорите си в чужбина.
До месец правителството в Москва трябва да определи федералните органи на изпълнителната власт, упълномощени да дават съгласие за извършване на посочените дейности от компаниите, уточнява ИТАР-ТАСС.

Указът може да затрудни проверката на Европейската комисия за дейността на руската газова компания "Газпром" в Европа, отбелязва Асошиейтед прес. По силата на новия указ "Газпром" няма да може да сътрудничи напълно и своевременно с регулатори в чужбина.

На 4 септември Брюксел започна разследване срещу руския газов гигант за евентуална злоупотреба с господстващо положение на европейския пазар. Разследването засяга договори с България, Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Литва, Латвия и Естония.

По-рано днес говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, заяви, че от компанията разглеждат позицията на Европейската комисия като натиск с цел да се повлияе на преговорите и на цените на доставките на газ в Европа.