Огънят тръгнал от махала, като първоначално бяха засегнати около 40 декара горски масив. Впоследствие пламъците обхванали около 100 декара иглолистна гора - черен бор, по който има много смола и около 70 декара широколистна и друга растителност.
Няма пострадали
. Засегнати от пожара са само две необитаеми паянтови конструкции.

Местността е непристъпна и гасенето ставаше само на ръка. Теренът е високопланински и използването на техника бе почти невъзможно. На моменти силният вятър също затрудняваше работата на пожарникарите. В борбата с огъня са се включха екипи на пожарната от Кюстендил и Дупница.

В овладяването и потушаването на пожара участваха към 30 души от горските стопанства, 15 пожарникари и доброволци от гасаческите групи от селата Фролош, Невестино и Ваксево.

Направени бяха полоси за ограничаването на пожара. „Почти може да се каже, че сме локализирали пожара, но продължава гасенето. Ще се справим”, обясни в неделя вечерта гл. инспектор Румен Цонев от областната управа на „Пожарна безопасност и защита на населението” –ПБЗН – Кюстендил.
Той увери, че няма опасност за населените места и махалите в района на пожара.

Огънят е изгасен в около 2 ч. през нощта, съобщи в понеделник сутринта Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР-Кюстендил.
Служители на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” и на горските стопанства днес ще обходят опожарените райони, за да се установят щетите.

Други два пожара станаха в неделя вечер в Благоевградска област. 1000 декара листа изгоряха край благоевградското село Градево. Пожарът е локализиран. Изгорели са само листата под дърветата. Сухи треви горят и в местност между Кулата и отклонението за Петрич.

През деня имаше пожари и в сухи треви и храсти в областите Благоевград, Пловдив, София и Стара Загора. В Община Сандански, Област Благоевград, са горели два по-големи пожара. При единия са изгорели сто декара сухи треви и храсти, а при другия - 200 декара сухи треви и храсти.

64-годишен мъж от село Шума, Община Годеч, е обгорял при пожар, който е предизвикал сам. При небрежно боравене с огън, мъжът е причинил пожар, при което са изгорели около 20 декара сухи треви. Той е настанен в „Пирогов” с изгаряния.