Според оповестената вчера прогноза на "Булгаргаз" природният газ от 1 януари 2012 г. трябва да поскъпне със 17.61% спрямо действащата сега цена.

Като основна причина за поскъпването газовото дружество изтъква, че само за 2011 г. ДКЕВР на четири пъти е утвърждавала по-ниски от предложените от "Булгаргаз" цени с общо 14.49%.
Друга причина да бъде повишена цената е нивото на цените на алтернативните горива и повишеният обменен курс долар - лев с 3.65 процента, посочват от "Булгаргаз". Прогнозата им идва месец преди официалното заявление в ДКЕВР.

Не мога да се съглася, че причина за по-високата цена на газа от 1 юли 2012 г. е това, че сме утвърждавали по-ниски цени на природния газ през тази година, коментира председателят на ДКЕВР.
Следим паричните потоци на "Булгаргаз" и цените, които сме определили генерират надвзет или недовзет приход, който също следим точно и ще го определим в края на това тримесечие, заяви Семерджиев.

По думите му, при регулиране на цените е осигурен положителен паричен поток за дружеството, немислимо е от 1 януари да има увеличение от близо 18 процента на природния газ.
Влиянието на цените на алтернативните горива и на обменния курс лев - долар е изцяло в рамките на нашата прогноза за цената на природния газ от 1 януари 2012 - тоест за минимално повишение с до пет на сто, посочи Семерджиев.

Според него, цената на топлинната енергия ще остане без промяна през отоплителния сезон.
Ще бъдат направени изчисления как налагането на акциз върху природния газ от 1 юни следващата година ще се отрази върху цената на топлинната енергия, но най-вероятно това няма да я оскъпи значително, прогнозира Семерджиев.
Той каза, че отново ще се търсят резерви в самите топлофикационни дружества, така че да няма по-високи цени на парното и от средата на лятото.