Оценката на тази вероятност се базира на растящата цена на застраховките срещу фалит на южната ни съседка, уточнява агенцията. Междувременно доходността на 10-годишните й облигации достигна рекордните 25%, след като премиерът Георгиос Папандреу не успя да убеди пазарите, че страната му ще се справи с кризата.

Евентуална неплатежоспособност на Гърция означава, че някои европейски банки, държащи много гръцки облигации, са затруднени да си набавят кредитите, нужни им да финансират всекидневните си операции, особено от пазарите в САЩ, отбелязва АП. Днес на БНП Париба се наложи да опровергава публикации, че се бори да си осигури финансиране в долари.

Съмненията се засилиха след вчерашното признание на заместник-финансовия министър на Гърция, че страната има кеш за едва няколко седмици. Преди това германският министър на икономиката Филип Рьослер заяви в интервю, че не изключва "организиран" фалит на Гърция, за да бъде спасено еврото. На 2 септември представителите на т. нар. надзорна тройка (проверяващите от Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ) си тръгнаха от Гърция, което породи слухове, че страната няма да получи жизнено важния шести транш от международната помощ.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще осъществи утре видеоконференция с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози, съобщи гръцки правителствен източник, цитиран от агенция Ройтерс.

Спекулациите за възможен дефолт (спиране на плащанията към кредиторите) на Гърция са недопустими и водят до несигурност на финансовите пазари, коментира днес германският канцлер Ангела Меркел в интервю за "Радио Берлин-Брандендург", предаде БТА.
"Според мен ще направим услуга на Гърция, ако спекулираме по-малко и вместо това съдействаме на Атина да изпълни поетите задължения", посочи тя. Канцлерът отново подчерта убеждението си, че бъдещето на Европа зависи от стабилността на еврото.
"Всичко трябва да бъде насочено към това, страните от еврозоната да се държат заедно от политическа гледна точка, тъй като в противен случай се засилва опасността от ефект на доминото", отбеляза още Меркел.

Министърът на финансите Волфганг Шойбле пък заяви пред телевизия "Цет Де Еф", че в последно време пазарите "реагират твърде нервно" на спекулациите за възможен фалит на Гърция.

Европейските лидери отчаяно се опитват да спрат разпространението на кризата към Италия и Испания. Известно успокоение на пазарите внесоха слуховете за възможно изкупуване на италианския дълг от страна на CIC  - държавния фонд на Китай. По-късно тези слухове се разсеяха и това доведе до нов спад на европейските борси. Италианските ДЦК регистрираха днес рекордно високи лихви, което отразява мнението на пазарите за растящия риск за финансите на страната, въпреки продължаващата подкрепа на ЕЦБ.

Изпълнителният директор на "Фиат"Серджо Маркионе междувременно предупреди, че системата на единната европейска валута може да излезе извън релси, ако европейските лидери не решат ефективно настоящата дългова криза, предаде Ройтерс.