Общонационална стачка на държавните служители срещу пенсионната реформа парализира днес Франция. Социалните протести са изпитание за управляващите в началото на обсъждането на реформата от Националното събрание, припомня БНР.

Стачкуват около 62% от началните учители, здравни работници, пощенски служители и някои медии. Засегнати са градският и междуградският транспорт почти в цялата страна.

Протестите блокираха влаковете, самолетите, автобусите, метрото, пощите и училищата. На парижките аерогари "Роаси" и "Орли" са съкратени 25% от полетите.

Синдикатите, които подготвяха цяло лято протестния ден като последен отпор преди започващия днес парламентарен дебат за пенсионната реформа, се надяват на участието поне на 2 милиона души в обявените 200 демонстрации в страната.

Освен срещу реформата, която предвижда постепенно увеличаване на трудовия стаж и възрастта на пенсиониране, държавните служители изразяват резервите си към министъра по труда Ерик Вьорт, компрометиран напоследък от аферата "Бетанкур" и други злоупотреби със служебното си положение.
Според проучвания около 60% от французите не желаят Вьорт за министър, а близо 70% подкрепят стачката.

Въпреки отпора, правителството не предвижда промени в същината на реформата.

Междувременно във Великобритания работата на лондонското метро беше сериозно нарушена. Туристите и пътниците в блокирания транспорт понасят последиците от недоволството срещу мерките на коалиционното правителство да съкрати работни места във влаковия транспорт, пише АФП, цитирана от "Фокус".

Нормалният график на движение на обществения транспорт в Гърция ще бъде нарушен утре и вдругиден заради стачки на работещите в железопътния и градския транспорт, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Железопътните работници, шофьорите на автобуси и работещите в метрото ще протестират срещу предприетите от правителството мерки за затягане на коланите. Протестите ще спрат движението на междуградските влакове и градския транспорт в столицата в сряда и четвъртък между 11.00 и 16.00 ч. Въздушният транспорт няма да бъде засегнат.

Синдикатите протестират срещу намаляването на държавните средства, отпускани за обществения транспорт, като част от правителствената програма за оздравяване на държавната железопътна компания (ОСЕ), чийто дългове са 10 млрд. евро.