Тези твърдения са абсолютно неверни, кадрите от видеото са манипулирани, се казва в съобщение на гръцкото посолство в София.

Преди два дни бе съобщено, че служител на гръцката брегова охрана умишлено е пробил гумената лодка на сирийски бежанци, за да се удавят. Видеото е било качено в YouTube.

От Щаба на Гръцката брегова охрана опровергават категорично публикациите в чуждия печат, както и манипулиран аудиовизуален материал в чужд сайт, според който кораб на Гръцката брегова охрана уж се опитва да потопи лодка пълна с бежанци, се казва в съобщение на Щаба, цитирано от посолството.

Считаме, че най-малкото е непоследователно да се твърди, че Гръцката брегова охрана използва такива практики, които са несъвместими с културните ни ценности и са абсолютно укорими, при положение че бреговата охрана от началото на 2015 г. до днес е спасила от удавяне в морето над 90 000 мигранти при стотици операции по издирване и спасяване, пише в съобщението.

Отхвърлят се по категоричен начин твърденията в турския печат за някакъв диалог между ръководителите на бреговите охрани на Гърция и Турция, заключава съобщението.