Данъчните власти проверяват документацията на фирмата, а общинските власти извършват проверка на жилищата на работниците. До тези мерки се е стигнало след извършена вчера съвместна акция на служители от няколко правителствени ведомства из обекти на компанията "Шампиньон", допълва сайтът, на който се позова БТА.

Мнозина нейни работници са декларирали, че получават само по 3 евро на час при продължителен работен ден, включително през уикендите. Те са се оплакали, че живеят по шест души в една стая.
Освен това инспекторите по охрана на труда са установили, че собственикът вероятно е оставял работниците да боравят с отровни пестициди без предпазни мерки.

Според freshplaza.com полицията е задържала двама българи бригадири, които са се опитали да възпрепятстват инспекцията. Полицаите са взели мерки и на обектите, където срещу инспекторите са били насъсквани кучета.

Проверките във фирмите за производство на гъби през 2009 г. са установили множество нарушения. Това е довело до глоби и допълнителни проверки на данъчните власти. С проверките си властите в Холандия се опитват също да попречат на нелоялната конкуренция чрез наемане не нелегални работници при ниско заплащане, допълва холандското електронно издание.

От 1 юли българите и румънците, както и хората от страни извън ЕС, получават разрешителни за работа в Холандия само при „изключителни случаи”.