Лидерите на осемте най-индустриализирани държави обсъждат във френския град Довил как и в каква степен да помогнат на Египет и Тунис след въстанията. В дискусиите участват министър-председателите на двете северноафрикански страни Есам Шараф и Беджи Каид Есебси, предаде БТА.

Страните от Г-8 предложиха 40 милиарда долара в подкрепа на "Арабската пролет", предаде Франс прес, като се позова на тунизийския министър на финансите Джелул Айед.
Френският президент Никола Саркози обяви "пакет в размер на общо 40 милиарда долара за региона", съобщи Айед на срещата на върха на Голямата осморка в Довил, Франция. Той обясни, че парите не са разпределени по държави, като е предвидено детайлите да бъдат уточнени на срещи на министерско равнище до началото на юли.
Айед не посочи под каква форма ще бъде отпусната тази помощ за демократичните реформи в арабските страни.
Очаква се средствата да бъдат осигурени основно чрез кредити от международни финансови институции, отбелязва АФП.

Първоначално бе съобщено, че в  предварително подготвена декларация за срещата в Довил страните от Г-8  ще обещаят да подкрепят арабските демокрации с около 20 милиарда долара.

Международният валутен фонд (МВФ) също планира да отпусне на арабските страни кредити в размер на общо до 35 милиарда долара, предаде Франс прес, като цитира документ на МВФ, разпространен на срещата на върха на Г-8 в Довил.
МВФ изразява готовност да даде заеми на държавите от Близкия изток и Северна Африка, които са вносители на петрол и съответно се нуждаят най-много от финансова помощ.
Политическата и социалната стабилност в региона няма да бъде осигурена, ако регионът не създаде 50 милиона до 75 милиона работни места през следващото десетилетие и ако икономическият модел там не бъде смятан за справедлив и от полза за всички, подчертават икономистите от фонда.

*Новината е актуализирана в 14.30 часа