Прокуратурата дори и да провери такива продадени мачове, трудно ще ги квалифицира като престъпления, тъй като  няма текст в Наказателния кодекс (НК), който да описва подобни действия, обясни Стилиана Кожухарова, цитирана от Дарик.
Обвинения и престъпления за измама или подкуп по НК не са приложим в тези случаи според експертите.

Заради тази законова празнота е образувана  работна група от представители на прокуратурата, МВР, Български футболен съюз и комисията по хазарта, която работи по сигналите за купени мачове и за законодателни промени в тази връзка, каза Стелиана Кожухарова.

В сряда ръководството на Българския футболен съюз ще представи пред депутатите от Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта справка за подадени в прокуратурата сигнали за уредени футболни мачове. Прокурорите ще трябва да кажат своето мнение по въпроса какви са необходимите текстове, които трябва да залегнат в законодателството.

Оказва се, че и правилниците на БФС не са уеднаквени в достатъчна степен с тези на УЕФА и ФИФА, предаде КРОСС.

Преди два дни президентът на УЕФА Мишел Платини заяви, че организацията е сигнализирала БФС за възможни уредени мачове. Премиерът Бойко Борисов каза, че става въпрос за осем сигнала за корупция. Вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев поясни вчера, че всички документи са изпратени на главния прокурор и че сигналите са за мачове от А група.

В последно време водещите спортни организации работят съвместно с букмейкърите в опит да разкрият уреждането на мачове с оглед на печелене от залози, а не заради директно плащане между замесените страни.

Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков коментира пред "Фокус", че  проблемът с черното тото е стигнал и до елитните юношески групи. По сигналите обаче няма доказателства, така че те трудно могат да бъдат доказани. Лечков е обсъждал проблема и с премиера Бойко Борисов, но заяви, че не е негова работа да коментира идеите във футболните клубове да бъдат внедрявани агенти.