Организацията посочи, че тази практика продължава „с тревожни темпове” въпреки идването на власт на Социалистическата партия, която разполага с мнозинство в парламента, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
 
„Ако отбелязваме подобрение на ниво подход и реторика в сравнение с предходните години, през които ромите често бяха заклеймявани от властите, то практиката за принудително изселване продължава със същия тревожен темп”, заяви директорът на програма „Европа” в „Амнести интернешънъл” Джон Далхуисен по повод публикуването на доклад по този проблем. За изготвянето на текста в периода февруари-септември организацията е извършила 4 мисии в 12 ромски лагера в парижкия регион.

„Новото правителство взе някои окуражителни мерки относно положението на ромите”, признава Далхуисен. „Това, че речникът се промени, е вече някакъв напредък”, добавя Женевиев Гариго, президент на „Амнести интернешънъл”-Франция. На място обаче, ситуацията остава същата, обяснява Марион Кадие, изследовател към организацията и съавтор на доклада. Според данните през третото тримесечие е бил отчетен пик на развалянето на ромски лагери с близо 5000 души, които са били изведени от обитаваните места.

„Критикуваме начина, по който са направени тези евакуации. В повечето случаи не е предложено никакво решение за настаняването на засегнатите. Често хората не са осведомявани за предстоящите действия, преди да дойдат силите на реда”, обяснява още Кадие.
Организацията посочва още катастрофалните последствия, които има гоненето на ромите за тяхното здраве, както и за учебния процес на децата им.

По-голямата част от близо 15-те хиляди чуждестранни роми, които живеят във Франция, идват от Румъния, където са изложени на мизерия и дискриминация, допълва агенцията.