"Много атентати бяха предотвратени - пет, включително този, който за щастие не беше извършен във Вилжуиф преди няколко дни", обясни Валс пред радио "Франс ентер", предадоха Франс прес и БТА.

Според Валс, цитиран от Ройтрес, заплахата никога не е била толкова голяма и никога досега не са се сблъсквали с подобен вид тероризъм.

По думите му 1573 французи или пребиваващи във Франция са свързани с терористични групи, пише "Фокус". 442 от тях се намират в Сирия, а 97 са загинали там. В същото време властите са получили над 2600 сигнала от граждани за терористична заплаха. 630 от случаите са били оценени като много сериозни и са били предадени на специалните служби.

Малко след интервюто от кабинета на френския премиер обясниха, че той се е изразил погрешно и осуетените атентати са от от 2013 година досега, а не от началото на 2015 година, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Вчера Валс коментира, че терористите вземат на прицел Франция, "за да ни разединят".

Властите затегнаха мерките за сигурност в цялата страна след атентатите над редакцията на сатиричния вестник "Шарли ебдо" и над еврейския магазин през януари.

По-рано бе съобщено за арестуването на 24-годишен мъж с френско и алжирско гражданство, подготвял атентати срещу църква в предградие на Париж.
Целта на предполагаемия ислямист са били "християните, католиците на Франция".

Студентът по информатика, който според френски медии се казва Сид Ахмед Глам, е бил задържан в неделя, след като се обадил на "Бърза помощ", защото е прострелян в крака. Появи се версия, че се е прострелял по непредпазливост, макар той да твърди, че е бил нападнат от бандити.

В колата и дома му са били намерени четири автомата "Калашников", пистолет, боеприпаси, бронирани жилетки, комуникационна техника и 2000 евро в брой.
В дома му пък са открити и документи, сочещи към "Ислямска държава" и "Ал Кайда".

Той е главният заподозрян за смъртта на 32-годишната Орели Шатлен, чието тяло беше намерено в неделя в колата й във Вилжуиф. Прокурорът по случая каза, че тя е първата нова жертва на тероризъм във Франция след януарските атентати.