На въпрос какво казват учените и има ли издигнати кандидатури за нов шеф на научния фон, Воденичаров заяви, че има намерение да събере научната общности и заедно да обсъдят тези въпроси. Според него това трябва да бъде решение на цялата научна общност, предаде БТА.

Попитан за информациите, че правителството се е консултирало с учени за новия шеф на фонда, той отговори, че ако бъде избран за министър, утре следобед ще може да разговаря с медиите. Очаква се тогава парламентът да гласува предложението на кабинета академикът да заеме мястото на подалия оставка Сергей Игнатов.
Воденичаров допълни, че има идеи и предложения и смята, че когато цялата научна общност обсъжда един проблем, въпросите ще си намерят своето естествено разрешение.

"Ако евентуално отида в Министерството на образованието, младежта и науката, ще работя с всички хора, които са там, без да имам някакви претенции към някого", заяви още той.
"Сега се обсъжда законът за средното образование, явно е, че този процес ще продължава, а другите "четири неща", които съм си определил да свърша, като министър, утре следобед ще ги кажа на медиите", каза шефът на БАН. 
Попитан кои са тези "четири неща" и кой ще е най-сериозният проблем, с който ще се захване като министър на образованието, той отново заяви, че ако бъде избран от парламента, тогава ще говори.

Акад. Воденичаров се срещна днес в БАН с представители на традиционните вероизповедания в страната, за да обсъдят и подпишат обща декларация за толерантността между вероизповеданията и етносите в България. След срещата той заяви, че е било решено в БАН, която е научен и духовен център на България, да се обменят мнения и да се мисли как да се развива "процесът на толерантността" между религиите.

"В БАН има решение да се създаде институт по педагогика, а младите хора, които сега учат, трябва първо да бъдат подготвени да ползват постиженията на информационната техника, а не трябва да бъдат затрупвани с информация, която трябва да запомнят", каза след срещата акад. Воденичаров.
Той допълни, че с представителите на вероизповеданията са разговаряли също как в новите бъдещи учебни програми младите хора да бъдат възпитавани в дух на толерантност.