ЕК е взела решение Северната скоростна тангента и други отсечки от околовръстното шосе да се довършат за сметка на фондовете въпреки закъснението миналата година, предаде БНР.

Това ще стане с 37,7 милиона евро – вместо от стария бюджетен период 2007-2013 г. – от новия до 2020-а. Така няма да се наложи на строителите да се плаща от държавната хазна.

Вместо за нови транспортни проекти, парите ще отидат за инфраструктура, която вече би трябвало да е готова. Забавянето на северната тангента се дължеше на съдебни процедури за отчуждаване на земите, както и на проблеми с обществените поръчки.

С отделно решение комисарят по регионално развитие Корина Крецу е одобрила 80 на сто от финансирането на Третия лъч на метрото в София с 368 милиона евро.

Проектът „Разширение на метрото в София, линия 3, етап I, бул. „Владимир Вазов“ — Център — ул. „Житница“ има за цел да се изгради нов лъч на метрото от почти 8 км, както и осем нови метростанции.

Целта на този проект е да се свържат жилищните квартали Сухата река, Хаджи Димитър, Красно село, Славия, Белите брези, Лагера и Хиподрума с центъра на София. С линия 3 също ще може да се стига и до жилищни квартали Люлин, Младост, Обеля, Надежда, Лозенец и Дружба, като се прави връзка с линии 1 и 2. Инвестициите покриват и 20 метровлака, които да обслужват линията.

Кристалина Георгиева, заместник-председател на ЕК, каза:
"Софийското метро е един от най-добрите примери за това как средствата от европейския бюджет помагат на хората да живеят по-добре. Ползите са много - третата линия прави придвижването на софиянци и гостите на столицата по-лесно и бързо, строителните работи създават работни места, а местните компании трупат ценен опит."

За реално получаване на средствата обаче, както и за много други проекти по новия финансов период, България до 8 месеца трябва да изпълни редица предварителни условия за реформи, с които се е ангажирала.

Критерии и изисквания

За всички проекти обаче плащанията все още са блокирани, докато правителството не изпълни редица технически условия.

Всички проекти трябва да отговарят на стриктни финансови критерии, обясни говорителят на Комисията Якуб Адамович. Проверките по тях трябва да бъдат направени от ЕК преди 31 декември. Ако това не се случи, парите не могат да бъдат изплатени, посочи още Адамович.

Сред изискванията са по-прозрачни критерии за тръжните процедури, ясни графици за изпълнението на проектите, употребата на финансови инструменти за привличане на частен капитал, реформи във водния сектор, критерии за иновативност и други:

Искаме да се уверим, че възможностите за нередности са ограничени, допълни Адамович.