Експертът разказа пред bTV и Нова телевизия какво се е случило в деня на изчезването на вещественото доказателство по делото срещу бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси.

На 5 ноември тръгнал да върне тефтерчетата в следствения отдел на Софийска градска прокуратура, който се намира на столичната ул. "Монтевидео". Вместо да вземе такси, както обикновено правел, този път решил да ползва собствената си кола. 

"Следобед тръгнах от дома си с личния си автомобил. Попаднах в непознат за мен район, опитах се да изляза на „Цар Борис III”. При преминаването по „Монтевидео” подминах отклонението за следствието, след това търсих къде да обърна без да предизвикам катастрофа. В един момент спрях, огледах колата и видях, че задната дясна гума е спукана", разказа Бенчев, който е бивш полицай. 

Спрял и поради липса на резервна гума се отдалечил, за да потърси помощ. Открил гумаджия, но той му казал, че няма възможност да помогне. На връщане експертът  се отклонил встрани "до едни храсталаци по малка нужда" за 3-4 минути. През това време колата му е била без надзор, макар да твърди, че е била заключена.

Бенчев обясни решението си да не сигнализира незабавно в полицията от една страна с това, че "нямал превоз дотам", освен това като се обадил на тел. 112, му казали да подаде сигнал на следващата сутрин.

Експертът добави, че е бил стресиран от ситуацията, в която изпаднал, а от друга страна за него това били обикновени документи, с каквито постоянно работи, затова не казал на полицаите какви са точно.

"Живея в центъра и съдилищата са ми на еднакво отдалечено разстояние и пътувам с градския транспорт, с трамвай, а най-често пеша ходя до съдилищата и пренасям документите в чантата си. Тези веществени доказателства няма къде да бъдат държани, на вещите лица не са ни създадени условия да работим в стаи подобни на адвокатски стаи. С документите се работи в стая, в условия, които наподобяват лабораторните", каза още Бенчев.  

В тефтерчетата той видял доста имена, но отказа да назове някои и от тях и не отговори дали сред тях е било и това на Делян Пеевски.
Вчера и главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че вижда чисто криминално деяние в изчезването на тефтерите, а не теория на конспирацията. Според него кражбата едва ли ще повлияе на по-нататъшния ход на делото, тъй като в съда имало заверени копия

Все пак прокуратурата ще проверява както действията на експерта, който вече е разпитан, така и на полицаите. От МВР заявиха, че една седмица изобщо не са знаели, че търсят въпросното веществено доказателство, разследвали рутинна кражба на документи.

Има ли сблъсък Цацаров-Иванов?

Не виждам никакъв проблем, отношенията ни с г-н Цацаров са абсолютно професионални и работещи, така правосъдният министър Христо Иванов отговори на въпроса има ли противопоставяне между него и главния прокурор. Според него е преувеличено да се каже така.

"Това е част от един нормален диалог между властите, и доколкото е могло от изказването ми да се създаде впечатление, че търся сметка на главния прокурор, реакцията му може би дори беше мека", добави той.

Вчера на заседанието на ВСС Цацаров разкритикува твърдения на министъра.

"Току що ми бе дадена една разпечатка от ваши изявления пред БНР, където сте казали, че последните два скандала, свързани с кражбата на тефтерчетата на Филип Златанов и сриването на системата за разпределението на делата в СГС, са тежки медицински показатели за състоянието на системата. Поискал сте и разумно обяснение за тях от институции, включително и от прокуратурата. Не мога да говоря за втория медицински показател, касаещ СГС", заяви главният прокурор.

Той добави, че когато трябва да се искат обяснения, е добре това да се направи очи в очи, защото не бил длъжен да слуша всички радиостанции.

На днешното заседание на ВСС представляващият Соня Найденова предложи да бъде обсъден казусът с изчезналите тефтери, предаде БТА. Тя обаче изрази мнение, че добре това да стане в присъствието на главния прокурор, а той отсъства.

Христо Иванов коментира, че начинът по който ще бъде решен казусът с тефтерчетата, ще е показател за това как България ще се справи със съдебната реформа.

АНКЕТА: Случайно ли е изчезването на тефтерите "Златанов"?

КРЪСТОСАН ОГЪН: Цвета Караячева срещу Мая Манолова за тефтерите "Златанов"