Министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм заяви, че правителството е изпратило до САЩ документацията за екстрадирането на намиращия се в щата Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен заради неговите възможни връзки с опита за преврат в страната, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Проповедникът Гюлен се намира в самоналожено изгнание в САЩ.

Ние изпратихме четири досиета на САЩ за екстрадирането на водача на терористите, с които ще им представим дори повече доказателства, отколкото те пожелаха, заяви Йълдъръм пред парламента на страната.

Той призова Вашингтон „да се откаже от защитата на този предател“. Премиерът заяви, че Анкара „няма съмнения“ и знае "кой го организира и кой го извърши“,  имайки предвид т. нар. паралелна терористична организация, с която властите назовават организацията на Гюлен.

Турция ще изкорени движението на Гюлен, заяви още премиерът, цитиран и от БТА.

Йълдъръм обвини САЩ в прилагане на двойни стандарти по отношение на исканите екстрадиции след атентатите на 11 септември.

Вчера държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетхуллах Гюлен.

Кери призова турските власти да бъде сигурни, че каквито и официални документи или молба изпратят, те трябва да изпратят доказателства, а не обвинения.

„Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране“, каза американският държавен секретар.

Самият Фетхуллах Гюлен отрича каквато и да било връзка с опита за преврат. Той вече каза, че ще се подчини на евентуално решение за неговата екстрадиция от страна на американското правителство.