Ексхумацията бе извършена по разпореждане на Окръжната прокуратура в Благоевград, съобщиха "Стандарт" и "Труд".

Процедурата бе извършена в гробищния парк на Якоруда. Преди началото й в 10,30 часа няколко полицаи отцепиха района. Съдебен патоанатом приключи аутопсията на място в 13 часа. Резултатите от взетите проби и аутопсията показаха, че 33-годишният мъж е починал на 21 декември от метилов алкохол, макар в смъртния му акт да пишело аневризма.

Ще съдим Тайфи Мекльов, който му дал да пие от отровната ракия. Искаме смърт за смърт. Той е убиец. Отрови ни рожбата. Никога няма да му простим. Не съд трябва за него, а да го докарат на площада, да го линчуват и да го разстрелят. Не мога да се примиря със загубата на детето си”, каза през сълзи майката на Юсуф – 54-годишната Айше Мемчова.

45-годишният собственик на дърводелски цех Тайфи Мекльов бе обвинен от прокуратурата за това, че е продал общо 6 литра метилов алкохол, заради който починаха петима души, а други 8 бяха настанени в благоевградската болница.
Първата ексхумация бе извършена в последния работен ден на 2015 г. Тогава пробите от тялото на Вайдин Мисанков показаха, че е отровен от ракията-убиец.

Вчера Софийският апелативен съд потвърди постоянната мярка за неотклонение "задържане под стража" на Тайфи Мекльов.

Според магистратите, ако 45-годишният мъж излезе на свобода, има опасност да се укрие заради изостреното настроение на хората в Якоруда срещу него. Съдиите допускат още, че е възможно Мекльов да се опита да окаже натиск на други свидетели по делото. При гледане на мярката му в Благоевград той се опита да прехвърли вината на починалия Юсуф Мемчов.

Айше Мемчова обаче разказа, че синът й и още двама мъже от велинградското село Кръстава били на 20 декември в цеха на Мекльов, за да му свършат някаква работа. Той ги почерпил с отровната ракия, а самият Тайфи пил вино. На другия ден издъхнали Юсуф и един от мъжете в село Кръстава -40-годишният Салих Енгяков, в чийто смъртен акт пише „инфаркт”.

Сега якорудчани настояват за ексхумация и на него.