Това съобщиха пред „Фокус” от пресцентъра на "Пирогов”.

Междувременно още един мъж от Якоруда е приет в благоевградската болницата през изминалата нощ със симптоми на отравяне с метилов алкохол.

Директорът на здравното заведение д-р Огнян Митев уточни пред "Фокус", че в момента в лечебното заведение са настанени общо девет души, четири от които са приети още на 27 декември.

Състоянието на всички е значително по-добро, включително и на последния, който бе приет късно снощи“, уточни той.

От болницата отрекоха появилата се в някои медии информация, че шести човек е починал от фалшивия алкохол. Последният смъртен случай бе от вчера следобяд, когато издъхна 40-годишен мъж.

Вчера съдът остави в ареста задържания Тайфия Мекльов от Якоруда, обвинен, че е продал общо 6 литра от ракията менте.

46-годишният мъж, който има дърводелски цех, обаче отрече пред съдиите той да е продавал алкохола. По думите му неговият приятел Юсуф донесъл туба с пет литра домашна ракия, която според него не била отровна, предаде БНТ.

"И аз пих, и Юсуф пи, по една-две ракии, по 100-200 грама", разказа Мекльов.

Именно Юсуф обаче е един от починалите. 

Според адвоката на задържания той е невинен и вярва, че това ще се докажа по време на разследването. 

"Няма събрани достатъчно доказателства. Към момента не могат да се направи предположение, че той е извършител на деянието", каза защитникът Иван Попниколов.

Наблюдаващият прокурор обаче заяви, че има достатъчно доказателства, че ракията е била продадена от Мекльов на починалите по-късно трима души, които пък я предложил на гостите си, дошли за колене на прасе. Предстои прокуратурата да установява дали изветите количества ракия от дома на Мекльов са същите, от които са пили починалите. Настанените в реанимацията мъже ще дадат показания, когато състоянието им се подобри, уточниха от държавното обвинение.

Оттам уточниха, че няма доказателства, че Мекльов е произвеждал алкохола.

От Агенция „Митници" заявиха, че в Якорудско няма регистриран нито един казан за варене на ракия. След Нова година ще започнат проверки на всички казани за ракия в цялата страна.