"Никой от нас няма приоритети, защото тези неща се изработват поне една-две години преди периода. Това не е свършено", поясни Златанова пред БНР.

Тя подчерта, че липсват стратегически документи в секторите здравеопазване, образование, електронно правителство, облекчаване на бизнес климата.

"Липсва ми цялостна визия, която предишното правителство не е изработило и на която тези стратегии трябва да стъпят", каза вицепремиерът.


Златанова каза още, че България е една от малкото страни, които ще получат пари в здравеопазването в рамките на следващия период, тъй като "Европейската комисия е проявила разбиране".

За да имаме защитими приоритети, ние трябва да кажем не само в Брюксел, но и на българските граждани какво смятаме да правим не само в близките четири, но и в близките седем години – това са поне две правителства, каза Златанова.

В последната година България изостава сериозно в усвояването на евросредствата, отбеляза вицепремиерът.  Тя уточни, че рисковите проекти са на стойност 272 млн. евро. Не е задължително да загубим всичките тези пари, но е много вероятно да загубим голяма част от тях, каза Златанова.

По повод разискванията в Съвета на ЕС за писмото на министрите на вътрешните работи на Великобритания, Германия, Австрия и Холандия срещу т.нар. социални туристи, Златанова изтъкна, че по мнението на Европейската комисия няма как да бъде променен принципът на свободно движение в Европа, тъй като той е сред основните инструменти за борба с икономическата криза.

"Няма да променим правила, които са в самата основа на евроинтеграцията", заяви Златанова и увери, че от 1 януари 2014 г. българските граждани ще имат пълен достъп до пазара на труда в целия Европейски съюз в съответствие с договора за присъединяване.

Правосъдният министър отбеляза още, че няма план в областта на правораздаването, различен от преодоляването на критиките в петгодишния доклад на Европейската комисия.

Златанова обясни, че възнамерява да се консултира с неправителствените организации, които работят в областта на правосъдието, и заедно да потърсят поне няколко точки на консенсус, по които да се върви към реформа.