"ЕК в сряда ще обсъди предложението на председателя на комисията Жан-Клод Юнкер за въвеждането на квотна система за преразпределение на бежанците и създаване на законни канали за приемането на икономически имигранти", съобщи говорителят на ЕК Наташа Берто на фона на усилващите се мнения против подобен подход, предаде БТА.

ЕП вече прие резолюция, в която призова за задължителна квота за разпределение на бежанците. Европейските лидери постигнаха съгласие да утроят финансирането на морските патрули и постигнаха напредък за възможни военни действия срещу трафикантските мрежи, след като 800 души загинаха в корабокрушение в Средиземно море.

Т.нар. "задължителна солидарност" по този въпрос бе отхвърлена през април от Европейския съвет, който препоръча доброволен подход за разселването на потърсилите убежище.

По думите на Берто все още не е изяснена правната основа на планираните предложения, затова не може да се отговори дали някои държави от ЕС биха могли да използват правото да не приложат подобно ново изискване.

"Засега няма система за преразпределение на бежанците в ЕС", отбеляза тя.

По-рано днес белгийски медии цитираха председателя на групата на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент Ги Верхофстат, според когото 80 процента от молбите за убежище в ЕС биват приемани от шест държави - Германия, Великобритания, Франция, Швеция, Италия и Белгия, други 15 страни също приемат бежанци, а 13 държави не правят нищо по този въпрос.

Според публикациите ЕК планира въвеждането на квоти за разпределение на бежанците според числеността на населението и брутния вътрешен продукт на страните в ЕС.

Срещу подобно предложение са Унгария, Полша, Великобритания, Словакия и Ирландия.

Според публикацията еврокомисарите са изключително разделени по това предложение, като някои от тях твърдо настояват за запазване на доброволния принцип при разселването на мигрантите.

Цитирано е становището на най-голямата група в Европейския парламент - на Европейската народна партия, според което не е необходимо създаването на пътища за законна икономическа имиграция, а ускоряване на процедурите за връщане на онези, на които е отказано убежище.

"Франция подкрепя плана за квотно разпределяне на кандидатите за убежище сред страните от Европейския съюз", заяви междувременно в интервю за радио Ер Те Ел френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов, съгласявайки се с виждането, че сегашната система несправедливо натоварва няколко страни, предаде Асошиейтед прес.

Казньов също така призова Европа да изработи подход, при който да се прави разлика между икономическа имиграция и търсене на убежище.

ЕС планира квоти за мигранти, принуждаващи държавите да "споделят бремето", коментира "Гардиън". Той отбелязва, че планираното разпределение на тези хора сред страните членки след кризата в Средиземно море може да изправи една срещу друга Германия - която подкрепя предложението, и Великобритания.

"Гардиън" припомня, че британското външно министерство ги е окачествило като неприемливи за Обединеното кралство, а това според изданието тласка Дейвид Камерън към курс на конфронтация с канцлера Ангела Меркел и други лидери от ЕС в момент, когато британският премиер започва опитите си за предоговоряне на отношенията на Великобритания с Брюксел преди обещания референдум за еврочленството на Лондон.

"Дейли телеграф" цитира източник от ЕС, според когото планът "на практика е обявяване на война".

Вестникът отбелязва също, че мерките вероятно ще предизвикат дълбоко разделение в съюза и ще се натъкнат на твърда съпротива от правителствата, които искат системата за мигрантите да бъде на доброволен принцип.

Кризата с мигрантите в Средиземно море - ЕС иска разрешение от Съвета за сигурност на ООН за план за разполагане на бойни кораби и "използване на сила" за възпиране на корабите, идващи от Либия, пише "Индипендънт".

Вестникът отбелязва, че одобрението на съвета за сигурност на ООН за тази мисия на ЕС далеч не е сигурно, като има съмнения дали може да бъде спечелена Москва, която все още е в тежко дипломатическо противостояние с ЕС заради Украйна.

Според "Гардиън" екипът на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини Федерика Могерини е уверен, че Русия може да бъде убедена да не налага вето.

"Ню Йорк таймс" припомня, че Пекин и Москва са били критично настроени спрямо последната резолюция, разрешила военна интервенция в Либия през 2011 г., а според германския "Цайт" Русия стриктно се противопоставя на операция за унищожаване на корабите.

"Милициите, контролиращи Триполи, обещаха да се изправят срещу всякакви действия на ЕС", пише "Индипендънт".

Против се е обявил и либийският постоянен представител в ООН, който според "Ню Йорк таймс" представлява така нареченото правителство Тобрук-Байджи. 

Либия разкритикува предложенията на ЕС да разреши използването на сила срещу трафикантите на мигранти през Средиземно море.  Постоянният представител на Либия в ООН каза пред Би Би Си, че намеренията на Брюксел са неясни и „доста обезпокоителни“, предаде "Фокус".

"Амнести интернешънъл" публикува доклад, според който имигрантите от други страни в Либия са поставени в ужасяващи условия, принуждавайки ги да напуснат страната, предаде БНР. Докладът се основава на голям брой свидетелски показания за отвличания, сексуални издевателства и изтезания спрямо имигрантите.

В интервю за Си Ен Ен генералният директор на Международната организация по миграция Уилям Лейси Суинг заяви:

"Европа е обградена на юг и на изток от, както бих ги нарекъл, "безпрецедентни катастрофи" - от Западна Африка, през Южна Азия, до Близкия изток и Северна Африка. Има въоръжени конфликти в Сирия, Ирак, Либия, Йемен и други места... Това не е нещо, което ще секне бързо. Първостепенният ни приоритет да бъде спасяването на живот докато се намерят алтернативи за тези хора".