Испанските власти направиха достатъчно, за да дискредитират и предотвратят референдума за независимост на Каталуния, планиран за края на седмицата, заявиха двама високопоставени представители на испанското правителство, цитирани от Ройтерс и БТА.

„В неделя може да има парти, на което по улици и площади може да бъдат инсталирани кабини за гласуване и да се състои някакво гласуване. Но то няма да бъде референдум“, заяви един от двамата източници, пожелали анонимност.

Правителствените представители посочиха, че Каталуния не разполага с избирателна комисия, урни за бюлетините, бюлетини, изборни материали, средства за прозрачно преброяване, както и други средства за произвеждане на референдума.

Те добавиха, че резултатите от референдума няма да получат международно признание, нито легитимност.

„Дори Венецуела и Северна Корея няма да го признаят. А ако го направят, не съм сигурен, че това ще помогне много на поддръжниците на независимостта“, подчерта един от източниците.

От събота всички полицейски подразделения в областта са поставени под директния контрол на Министерството на вътрешните работи в Мадрид, съобщи БНР.

Мярката се отнася основно до действащата в Каталуния местна полицейска служба, наречена “Мосос д'Ескуадра“ и наброяваща около 17 000 души. Именно от тях се очаква да работят в синхрон с близо 4 000 хиляди полицаи, командировани от Мадрид в региона на Каталуния.

Те бяха изпратени там миналата седмица специално за поддържане на реда, както и за да гарантират, че забраненият от Конституционният съд на Испания референдум няма да се състои.