По-малко от четири години по-късно неговата Австрийска народна партия (АНП) го избра за свой лидер с надеждата, че той може да заеме канцлерския пост след следващите избори, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Курц, който сега е на 30 години, се превърна в един от най-популярните политици в Австрия.

Още преди върховото ниво на бежанската криза през 2015 г. той предупреди да не се следва политика на отворените граници.

Курц стана известен като един от най-острите критици на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, призовавайки за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз.

Курц се интересува от политика от много млад. Той е роден във Виена и започва дейност в АНП, когато е на 16 години.

След като вчера беше избран за лидер на АНП, Курц каза, че висши служители на партията са се съгласили да му позволят да избере всички министри в евентуално свое правителство, както и да предложи кандидати за депутати, сред които може да има хора извън партията, посочва Асошиейтед прес.

Той заяви след закрито заседание, че е било постигнато съгласие поне за следващите избори участието в надпреварата да се води под друго име. Вместо под името АНП Курц и другите кандидати ще участват в предизборната надпревара под името "Листа Себастиан Курц - новата АНП".

"Ние решихме да започнем движение", каза той пред репортери. "Ще разчитаме на доказани сили в АНП, но същевременно ще включим нови хора", заяви Курц.