Путин изрази надежда двамата да обсъдят неуредените конфликти в Източна Украйна и Сирия.

"Трябва да използваме тази възможност да говорим за нашите отношения и за по-проблематични въпроси като Украйна и Сирия и може би други региони", каза руският президент в началото на срещата в неговата резиденция в Сочи.

По-рано днес Меркел пристигна в Сочи за среща с Путин. Основни теми на разговорите им са конфликтите в Източна Украйна и Сирия.

Вижте снимки >>>

Това е второто посещение на германския канцлер в Русия, откакто тази страна анексира украинския Кримски полуостров през 2014 г., и първото от две години, посочват агенциите, цитирани от БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел наблегна днес на важното значение на връзките с Русия.
"Русия, естествено, е важен партньор", каза Меркел в началото на срещата си с руския президент.

Германия подкрепя санкциите срещу Русия заради Украйна. Това е основен източник на напрежение в двустранните връзките, но Путин изглежда иска да ги подобри, отбелязва Асошиейтед прес.

Преди срещата на Меркел с Путин говорителят на германското правителство Щефен Зайберт каза, че разногласията за Украйна "обременяват отношенията" между Германия и Русия.

Руският държавен глава уточни, че с Меркел са обсъдили ситуацията в Сирия.
Той настоя да се проведе внимателно и безпристрастно разследване на инцидента с химическо оръжие в Хан Шейхун, в Сирия.

„Ние решително осъждаме всяко използване на химическо оръжие. Виновните за гибелта на сирийците (заради инцидента в Идлиб) трябва несъмнено да бъдат намерени и наказани. Но това може да бъде направено само след внимателно и безпристрастно разследване“, подчерта Путин след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел в Сочи.

По думите му без участието на такава страна като САЩ тези проблеми не могат да се решат ефективно.

"Така че ние поддържаме контакти с нашите американски партньори и ще продължим да го правим. Надявам се, че ще постигнем разбирателство във връзка със съвместни стъпки по това много важно и много чувствително направление в международната политика днес“, подчерта руският президент.

Меркел определи днешната си среща с Путин в Сочи като конструктивна. Двамата са обсъдили широк набор от теми, включително и човешките права.
Бих искала да продължим да се опитваме да намерим решения на глобалните проблеми, отбеляза германският канцлер. Меркел подчерта важната роля, която има да играе Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел призова руския президент Владимир Путин да помогне за спазване на правата на хомосексуалистите в Чечения.
Апелът бе отправен на фона на съобщенията, че хората с нетрадиционна сексуална ориентация са подложени на преследвания в руската кавказка република.