Министрите по европейските въпроси от 27-те страни, които ще останат в ЕС след напускането на Великобритания, обсъдиха възможна процедура за преместването на две базирани в Лондон агенции на Съюза, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Блокът търси нови локации за Европейската агенция по лекарствата (European Medicines Agency - EMA) и Европейския банков орган (European Banking Authority - EBA), тъй като двете агенции не могат да останат във Великобритания след излизането на страната от Съюза.

По думите на министъра по въпросите на ЕС на Малта Хелена Дали, чиято страна сега е ротационен председател на съюза, 27-те страни са посрещнали добре представеното на срещата предложение за критерии и процес за подбор за релокациите.

Тя съобщи, че окончателното решение по процедурата се очаква да бъде взето на предстоящата в четвъртък и петък среща на върха на съюза.

Критериите включват: агенциите да бъдат функциониращи, когато Обединеното кралство напусне съюза през март 2019 г.; новите локации да бъдат лесно достъпни с редовни самолетни връзки; да има подходящи възможности за училища и работа за децата и съпрузите на персонала на ЕС.

Според предложението на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер страните членки трябва до 31 юли да внесат своите кандидатури за домакинство на някоя от агенциите.

Решението ще бъде взето чрез серия от гласувания от страните членки. Предложението предвижда окончателното решение да бъде взето на министерска среща през октомври.

ЕМА има около 890 служители с 36 000 посетители годишно и изисква ежедневен хотелски пиков капацитет от 350 стаи. ЕВА има персонал от около 200 души и нейните посетители резервират 9000 нощувки в хотел годишно.

Германия и Ирландия вече са заявили, че желаят да станат домакини на двете лондонски агенции. Но дипломати твърдят, че те няма да бъдат присъдени на една държава.

Копенхаген, Лисабон, Дъблин, Барселона и Милано вече започнаха кампания да приемат лекарствената агенция с годишен бюджет от 360 милиона долара, а Франкфурт, Париж, Амстердам, Виена, Лион и Страсбург са сред градовете, които искат банковата агенция.