Европейският съюз изключи такова нещо, освен ако Киев не поиска, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Мога да потвърдя, че председателят (на Европейската комисия Жозе Мануел) Барозу е получил писмо от президента Путин" по повод споразумението за асоцииране", заяви говорителката на ЕК Пиа Аренкилде Хансен.

По думите й ЕС не иска никакви промени в това споразумение, Украйна обаче е свободна и суверенна, за да прави избори, съответстващи на нейните интереси в собствените й външни отношения.

По думите й Барозу ще реши как най-добре да отговори на писмото.

Кремъл потвърди, че президентът Владимир Путин е изпратил няколко писма до европейските партньори на Русия във връзка с последиците от изпълнението на споразумението за асоцииране, включително до Украйна и ръководството на Еврокомисията, съобщи ИТАР-ТАСС.

В писмото Путин предупреждава за систематични проблеми, които според него ще произтекат от спогодбата, посочва АФП, като цитира медийни информации. Той призовава за внасяне на промени в споразумението и заплашва с незабавни и уместни ответни мерки, ако ЕС и Украйна не изпълнят поетия от тях ангажимент да отложат до януари 2016 г. прилагането на икономическите и търговските клаузи в договора.

На 16 септември Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС беше едновременно ратифицирано от Европейския парламент и Върховната рада.

"Като отложи за 2016 г. прилагането на споразумението за асоцииране с ЕС, Украйна се върна там, откъдето тръгна. Единствената разлика са няколко хиляди човешки живота", каза по-късно руският министър на външните работи Сергей Лавров в централата на ООН в Ню Йорк.

По думите му извънблоковият статут на Украйна е един от най-важните компоненти, гарантиращи европейската сигурност.
Той определи разширяването на НАТО като грешка и в известна степен - провокация и нарушаване на задължения.

"Ние сме ЕС да разреши своите проблеми, да бъде единен, да има свой глас в геополитическите дела, в световната политика. Заинтересовани сме ЕС да остане наш партньор. Нашият стокооборот непрекъснато расте, има много съвместни перспективни проекти", отбеляза Лавров.

Министърът разкритикува президента на САЩ Барак Обама за думите му от трибуната на ООН вчера, че Русия е сред основните заплахи за света наред с ебола и тероризма, предаде ИТАР-ТАСС.
Той коментира, че светът не споделя мнението на Обама и обяви, че Русия е готова да работи равноправно със САЩ, когато те узреят за това.

Преди дни Путин изпрати писмо на украинския президент Петро Порошенко, че
Русия ще отреже достъпа на Украйна до руските пазари, ако Киев приложи дори част от споразумението за асоцииране с ЕС.

Путин заплашва, че дори промяна в националното законодателство на Украйна с цел прилагане на споразумението ще доведе до незабавна реакция от Москва.