В отговор на въпрос по повод нападението говорителят на комисията Пиа Хансен посочи, че ЕК следи внимателно нашата страна, както и останалите държави от ЕС. Уверени сме, че България ще предприеме необходимите мерки, свързани с това събитие, добави тя.

Попитана как това ще се отрази на следващия доклад на комисията по механизма за сътрудничество и проверка, Хансен уточни, че наблюдението по механизма продължава. В края на годината предвиждаме следващия доклад, нямаме какво да добавим, лаконична бе тя.

По-рано днес при отчета си за една година от встъпване в длъжност, президентът Росен Плевнелиев коментира, че е имало слабости при охраната на форума на ДПС. Според него това нападение и атентатът в Бургас ще се отразят негативно на България и със сигурност "ще маркират по този начин и настоящата година". Нападението не е просто посегателство срещу самия лидер или срещу самата политическа сила, а е посегателство срещу демократичните ценности в България, добави Плевнелиев.

Прокуратурата ще поиска постоянна мярка задържане под стража на нападателя над Доган - Октай Енимехмедов. Ще се търси наказателна отговорност и от делегатите на конференцията, които му се нахвърлиха и го биха, след като беше обезвреден.