Подобно становище ЕК взима и за Кипър, Дания и Финландия.
„За тези страни-членки към настоящия момент не са необходими допълнителни стъпки за намаляване на дефицита”, съобщиха от ЕК в кратко изявление, предаде Ройтерс, цитирана от "Фокус".
Окончателното решение за спиране на процедурата ще бъде взето на следващото заседание на финансовите министри през февруари.

Повечето от страните-членки на ЕС са обект на процедура за свръхдефицит, което означава че националните им бюджетни дефицити надвишават допустимия праг от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), припомня Ройтерс.

ЕК отбелязва още, че местните и президентските избори в България, насрочени за втората половина на тази година, могат да създадат допълнителен натиск върху разходите. Препоръката към българските власти е да следят отблизо бюджетното развитие и да са готови да предприемат корективни мерки при нужда.

Новината от ЕК беше потвърдена от Министерство на финансите у нас. "В съобщение до Съвета на ЕС комисията посочва, че България е предприела необходимите мерки, които биха осигурили достатъчен напредък за коригиране на прекомерния дефицит в поставените срокове. ЕК заключава, че страната ни е предприела необходимите мерки за коригиране на прекомерния дефицит до 2011 г., като е избегнала влошаване на дефицита за 2010 г. над планирания 3,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) чрез законово адекватни фискални усилия в бюджета за 2011 г. в съответствие с препоръките на Съвета", съобщиха от пресцентъра на МФ.

„Това решение е отговор към всички, които в последните седмици се подведоха и поддадоха на опитите за различни внушения и критикуваха работата на правителството, както и знак за успешните действия на кабинета и парламентарната група на ГЕРБ”, заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от съобщение на пресслужбата на МС.
„Министерският съвет ще продължи да следва неотклонно водената досега политика на стриктна финансова дисциплина, като следващите стъпки ще бъдат в посока приемане на пакет от закони и законови промени, които да гарантират ненарушимост на тази дисциплина и икономическата стабилност на държавата в дългосрочен план”, допълни министър-председателят.

Няма спиране на наказателната процедура срещу България за свръхдефицит, заяви пред "Фокус" старши икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов. По думите му става дума за междинна оценка на Европейската комисия, а процедурата ще действа, докато страната ни не отчете дефицит под 3% от БВП.

През юли миналата година ЕК реши днес да започне процедура за прекомерен дефицит срещу България. Решението беше взето въз основа на данните, представени от българските власти през април 2010 г. и потвърдени от Евростат за дефицит на консолидирания държавен бюджет от 3,9% от БВП през 2009 г.
В доклад по проблема бе достигнато заключението, че макар брутният държавен дълг от 14,8% от БВП за 2009 г. да покрива критериите в Договора за Европейския съюз, не са спазени изискванията за държавния дефицит, тъй като през 2009 г. той не е бил близо до 3-те на сто от БВП. 
Европейската комисия оцени това като временно явление и заяви очакване той да спадне още през 2010 г.

По предварителни данни на МФ през 2010 г. бюджетният дефицит на страната е 3,6%. Актуализираният в средата на миналата година бюджет разрешаваше до 3,8% дефицит на начислена база.

Последна актуализация в 17.15 ч.