В едночасова реч пред хиляди делегати на партиeн конгрес на Християндемократическия съюз в Лайпциг Меркел не предложи нови идеи за разрешаване на кризата, наложила приемането на спасителни помощи за Гърция, Ирландия и Португалия и предизвикала безпокойство за оцеляването на зоната на единната европейска валута, в която членуват 17 държави, съобщи Ройтерс, цитирана от БГНЕС.
Тя обаче даде ясно да се разбере, че Германия трябва да направи повече саможертви.

"Предизвикателството за нашето поколение е да довърши това, което започнахме в Европа, а то е постигането стъпка по стъпка на политическо обединение", заяви Меркел пред конгреса на партията си. "Европа се намира в един от най-тежките, може би най-тежкия момент от Втората световна война насам", каза още канцлерката.

Меркел е категорична, че Германия има отговорност към партньорите си от еврозоната и самата тя е уязвима, ако други държави от еврозоната бъдат въвлечени в кризата, като напомни, че 60 на сто от германския износ е насочен към Европейския съюз.

"Проблемите на Ирландия са проблеми и на Словакия, проблемите на Гърция са проблеми и на Холандия, а проблемите на Испания са наши проблеми. Нашата отговорност не приключва в границите ни", изтъкна канцлерката.
Същевременно тя даде ясно да се разбере, че има някои граници, които Германия не е готова да прекрачи. Меркел отхвърли общите за еврозоната облигации и други бързи нововъведения, които според Германия ще попречат на държавите от еврозоната да водят отговорна фискална политика.

„Опасявам се, че Европа е изправена пред „изгубено десетилетие”, подобно на това в Япония през 90-те години. Десетилетие без икономически ръст, на непрекъснати съкращения и анктикризисни пакети, десетилетие на социално недоволство”, пише в своя статия Вацлав Клаус, който е известен евроскептик, цитиран от АФП и "Фокус".

Чешкият президент критикува непропорционалния ръст на публичните разходи, безразсъдното отпускане на банкови кредити и неуспеха в редица страни да се запазят балансирани бюджети.

Според Клаус кризата в момента не е единство финансова или икономическа.
„Това е криза на европейското общество като такова. На неговото поведение, на начина на мислене”, смята той.
Чешкият президент подчертава, че в момента в Европа има дефицит на демокрация.