Историческият момент настъпи в полунощ местно време (съвпада с българското) и бе отбелязано в столицата Талин с внушителни фойерверки, предаде БТА.

От днес 1,3 милион естонци се сбогуват с националната си валута кроната, която беше заменила съветската рубла през 1992 г., след като Естония извоюва независимостта си от Съветския съюз през 1991 г. Кроната ще остане в обращение паралелно с еврото до средата на този месец. Тя ще може да се обменя в някои банки до края на 2011 г. и за неограничен срок в Естонската централна банка.

Естония е първата бивша съветска република, която приема еврото и третата бивша комунистическа страна след Словения през 2007 и Словакия през 2009 г. Премиерът Андрус Ансип пръв изтегли евробанкнота от банкомат, който бе специално монтиран при Националната опера в Талин, където се състоя тържествен бал за отпразнуване на влизането на Естония в еврозоната и посрещането на новата година. "Това е малка стъпка за еврозоната и голяма стъпка за Естония", заяви Ансип.

"Естония е най-бедната страна в еврозоната. Остава ни да свършим много работа след като вече постигнахме целта си да бъдем приети в нея", отбеляза той. Десноцентристкото естонско правителство подчертава, че влизането в еврозоната е важен сигнал за инвеститорите. Естония получи прякора "балтийския тигър" за бързия си преход от централизирана към пазарна икономика през 90-те години, както и за бързия си икономически растеж.

През 2007 г. страната вече се опита да влезе в еврозоната, но неуспешно. След това Естония бе засегната от световната финансово-икономическа криза. За спазване на критериите от Маастрихт правителството наложи тежки бюджетни икономии. "Естония прие еврото благодарение на строгата си бюджетна политика", заяви премиерът Андрус Ансип и обеща да продължи реформите. На официалните церемонии в Талин присъстваха още европейският комисар по валутните въпроси Оли Рен и премиерите на другите две балтийски републики Литва и Латвия. "С влизането си в еврозоната Естония отново се присъединява към Европа", заяви естонският президент Тоомас Хендрик Илвес.

"С влизането на Естония в еврозоната, вече над 330 милиона европейци използват банкнотите и монетите на еврото. Това отразява привлекателността и стабилността на еврото за страните членки на ЕС", се казва в публикувано в Брюксел изявление на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.