Кунчев обясни по БНР, че ситуацията по отношение на заразните болести в Сирия не е много по-различна от тази в България, но сирийската здравна система е в доста драматично състояние. През последните три години в Сирия имунизационното покритие, което е много важно, е спаднало от 85 на 50%.

"Така че сме наясно, че тя ще се усложнява и ще става още по-тежка, особено ако потокът продължи да нараства", каза още Кунчев.

Той посочи две направления, по които може да се противостои на епидемичен взрив.

"Първо - чисто хигиенно противоепидемичното осигуряване, което се извършва и с пълното съдействие на Районните здравни инспекции по места, и второ - по отношение на чисто медицинското обслужване, което получават", обясни Кунчев. 

Здравният инспектор уточни, че бежанците ползват всички права на български граждани и до момента, макар и в много малкото случаи, в които се е налагало да получат помощ, то се организира много бързо. Има лекари в центровете за настаняване.
 
"Създадени са всички необходими условия за диагностика, има организирани специални помещения, където може да бъде изолиран човек до изясняване на диагнозата и всичко това работи", увери Кунчев.

Взрив от епидемия винаги може да се случи, смята той, но въпросът е да се сведе до минимум рискът и да се реагира адекватно.
По думите му за момента има достатъчно капацитет, ще бъдат подсилени кадрово и финансово и Районните здравни инспекции в Хасково, в Ямбол, в Бургас, ако има необходимост.

Кунчев потвърди, че има хора със СПИН и със сифилис, но нивото им на заболеваемост не е по-различно от това на нашето население.

По думите му в момента основното внимание е към сирийските бежанци, но има и от други националности - от Палестина, Алжир, Мали, Гана. Техният статус е по-различен и рискът е по-голям по отношение на някои полово предавани болести.

"Изключвам това, че самите те имат много ежедневни заболявания – респираторни заболявания при децата, сърдечни – при възрастните. Така че всичко това са проблеми", допълни Кунчев.

Той съобщи, че вчера е изпратил писмо до СЗО за консултанска помощ от Турция и Йордания, защото имат повече опит. 

Прокурорско подкрепление в Елхово и Свиленград


Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди да бъдат командировани прокурори в РП Свиленград и РП Елхово и да се увеличат служителите в двете прокуратури.

Справка, поискана от него, е показвала, че в Районната прокуратура в Свиленград има над 75% ръст на новообразуваните дела за незаконно преминаване на границата, а в Елхово увеличението е над 7 пъти, спрямо същия период за 2012 година.

Ако кризата в Сирия се задълбочи, до края на годината могат да се очакват между 6000 и 10 000 души, прогнозира миналата седмица вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като в страната сирийските бежанци надхвърлиха 1400 души. Кабинетът вече набеляза 11 мерки за справяне със ситуацията.


АНКЕТА: Да приеме ли България бежанци от Сирия?