"Епъл" съобщи за кончината му в кратка декларация.

"Блясъкът, страстта и енергията на Стив бяха източник на неизброими иновации, които обогатяват и подобряват живота ни. Светът става неизмеримо по-добър благодарение на Стив," се казва в декларацията, цитирана от Ройтерс и БТА.

Джобс, който даде на света iPod ("Айпод") и iPhone ("Айфон"), се оттегли през август като изпълнителен директор на най-голямата технологична корпорация в света и предаде управлението й на Тим Кук. Джобс бе смятан за сърцето и душата на "Епъл", която съперничи на "Ексон Мобил" като най-високо котиращата се компания в Америка.

В съболезнователната си декларация президентът на САЩ Барак Обама описа Джобс като велик американски новатор.
"Стив бе сред най-великите американски новатори - достатъчно смел, за да мисли различно, достатъчно дързък, за да вярва, че може да промени света и достатъчно талантлив, за да го стори," подчерта Обама.

Съоснователят и председател на "Майкрософт" Бил Гейтс каза за дългогодишния си конкурент и приятел: "В света рядко може да се срещне човек с толкова дълбоко влияние, каквото упражняваше Стив, ефектът от което ще се усеща от много поколения наред. За онези от нас, които имаха късмета да работят с него, това е безумно голяма чест."

Из речта на Стив Джобс по случай дипломирането на студенти в Университета "Станфорд" в САЩ през 2005 г.:

"Да помниш, че си смъртен е най-добрият начин, който аз знам, за да се избегне капана на представата, че има какво да загубиш. Вече си гол. Няма причина да не следваш сърцето си.

На никой не му се мре! Дори хората, които искат да отидат в рая не искат да умират, за да стигнат там. И все пак, всички ни чака една и съща участ. Никой не се е отървал. И така е правилно, защото Смъртта най-вероятно е единственото най-добро изобретение на Живота. Тя е агентът на промяната. Тя прочиства старото, за да даде път на новото.

Времето ви е ограничено, затова не го губете, за да живеете чужд живот! Не влизайте в капана на догмата да живеете според очакванията на другите! Не позволявайте чуждите мнения да заглушат вашия собствен вътрешен глас! А най-важното е да следвате сърцето си и своята интуиция. Те някак си вече знаят какви всъщност искате да станете. Всичко друго е второстепенно".



Гениалният Стив Джобс е отгледан от приемното семейство на Клара (арменка с моминско име Агопян) и Пол Джобс, пише в биографичната книга за него с автор Уолтър Айзъксън. Той е роден през 1955 г., но не бил желано бебе. Само седмица след раждането му неомъжената му майка - аспирантката Джоана Шибл го дава за осиновяване. Бащата е сириецът Абдулфатах Джандали, тогава също аспирант. 

Макар че се отказва от детето си, Джоана много държи то да има всички условия, за да се изучи в колеж. Затова настоява да бъде осиновен от хора с висше образование и даже се договаря с едно семейство, в което мъжът е юрист. В последния момент обаче това семейство предпочитат момиче.

Така следващите в списъка са семейство Джобс от Маунтин Вю (Калифорния), които му дават името Стивън Пол Джобс.

Самият Стивън по-късно разказва, че приемната му майка никога не е учила в колеж, а бащата дори не е завършил горния училищен курс, защото му се налагало да работи.  
Стивън си спомня колко "златни" са били ръцете на баща му. Той купувал счупени коли за 50 долара, ремонтирал ги и ги продавал на студенти.
"Това бяха парите за колежа, които моите родители бяха събрали", спомня си съоснователят на "Епъл". И категорично не се съгласява да наричат хората, които са го отгледали, приемни родители.
"Моите родители бяха те", отсича той.

По-късно разбира, че Джоана и Абдулфатах са биологичните му родители, че са се оженили, че имат дъщеря. Сестрата на Стивън се нарича Мона Симпсън, тя живее в Ню Йорк и е писателка.
Брат и сестра не са обсъждали публично личните си отношения, но е известно, че те са били много близки и добри приятели.

(По вестник "Ереван")