Френският всекидневник се позовава на данни от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Особено бързо се развива природосъобразната енергетика в Китай, Индия и някои други страни. Именно този растеж, отбелязва "Монд", в момента изважда ВЕИ-сектора от "доброжелателната маргиналност, в която той беше затворен толкова дълго".

"Цар Въглен"* вече не е цар, продължава публикацията. Според МАЕ миналата година в света средно на ден са монтирани по 500 000 соларни панели. А само Китай е инсталирал средно два ветрогенератора всеки час.

В Китай се намират около една трета от всички съоръжения за добив на енергия от вятъра в света, беше съобщил по-рано "Вашингтон пост". За сравнение, на САЩ към края на миналата година се падаха около 17 на сто.

(Стратегията на Пекин за приоритетно развитие на възобновяемите източници е свързана с необходимото ограничаване на емисиите парникови газове. Тя е свързана и със затруднения, по-специално с нискоефективно използване на новите мощности.)

Отделен е въпросът, че капацитетът на ВЕИ е теоретичен, пише "Монд", разглеждайки проблемите в сектора. Те спират да действат, щом вятърът спре или слънцето се скрие.

Все пак публикацията е озаглавена "Слънцето – по-силно от въглищата".

- - -
* Като заглавието на прочут роман (1917 г.) на американеца Ъптон Синклер.