Трима души бяха убити днес при нови сблъсъци в Кайро между полицията и демонстранти, протестиращи срещу управлението на военните в Египет, съобщи Франс прес, като се позова на лекар. Според него жертвите са участници в протестите, улучени от бойни куршуми. Един от тях е бил със счупен череп.

Свещеник заяви междувременно, че 10-годишно дете е било ранено от боен куршум и вероятно няма да оцелее, предаде БТА.
По официални данни на министерството на здравеопазването насилието в Египет е взело 31 жертви от събота.

По време на протестите днес пожар избухна в сградата на Американския университет в Кайро, който се намира на няколко десетки метра от площад "Тахрир", съобщи ИТАР-ТАСС. Засега не се знае каква е причината за пожара. Възможно е в зданието да е попаднала една от гранатите със сълзотворен газ, използвани от полицията за разгонване на демонстрантите, или бутилка със запалителна смес, хвърлена от протестиращите. Има данни, че в университета е имало демонстранти. Не се съобщава дали те са успели да напуснат сградата преди лумването на огъня. Силите за сигурност се опитват да разпръснат протестиращите, за да могат екипите на пожарната да стигнат до горящото здание.

Междувременно министърът на здравеопазването Амр Хайди отрече, че силите за сигурност са използвали нервнопарализиращ газ срещу протестиращите на площад Тахрир, предаде ДПА. "Медицинските екипи също са били изложени на въздействието на използвания газ и при тях не се наблюдават необичайни симптоми", увери той и добави, че е създадена комисия, която ще изследва проби от мунициите с газ.

В същото време в Женева върховният комисар на ООН по правата на човека Нави Пилай призова египетските власти да прекратят използването на сила срещу демонстрантите на площад Тахрир и да извършат "незабавно, безпристрастно и независимо разследване" на смъртните случаи, а виновните 
"да платят за своите действия".

След избухването на протестите преди два дни правителството подаде оставка
пред Върховния съвет на въоръжените сили.

По информация на в. "Ню Йорк таймс" в днешните протести не участват представители на влиятелната в Египет организация Мюсюлманско братство. Смята се, че решението на Висшия военен съвет да се оттегли от властта към средата на 2012 г. е резултат от сделка между Мюсюлманското братство и военните. Процесът за преминаване към цивилно управление трябва да стане по график, изгоден за ислямисткото движение, пише изданието. Това може да доведе до разцепление на опозицията и да задълбочи различията между между либерали и ислямисти.

В Сирия пък само вчера жертвите са поне 33, сред които шест деца. Те са били убити при стрелба на силите за сигурност, въпреки че Комисията по правата на човека на Общото събрание на ООН осъди репресиите.
Сирийският център за наблюдение на човешките права съобщи, че 28 цивилни са били убити при операции по претърсване и стрелба на крайпътни пропусквателни пунктове. Сирийската официална агенция САНА предаде за погребението на девет войници, членове на силите за сигурност и полицаи.

Турският президент Абдуллах Гюл, бивш съюзник на Башар Асад, а сега негов главен критик, заяви днес в Лондон, че Сирия е достигнала необратим момент и изрази опасения за размирици и "кървава баня" в целия регион. 
Арабската лига ще се събере утре, за да наложи икономически санкции на Дамаск, където по данни на ООН от средата на март са загинали най-малко 3500 души.